Jasper / Maligne Lake en Maligne Canyon


Deze morgen na een zelfgemaakt ontbijtje ( we hebben hier een supercabin ) op tijd vetrokken naar Maligne Lake, wat men hier met mooiste Gletsjermeer ter wereld noemt, en dat maakt ons natuurlijk benieuwd.
We hebben ook al eens wat foto’tjes bekeken en het ziet er echt supermooi uit,
dus we vertrekken met veel verwachtingen.
Het weer is nog een beetje bewolkt en wat frisser dan de vorige dagen, maar grontendeels droog en dat is het belangrijkste.
De weg naar het meer is alvast al mooi, onderweg passeren we Maligne Canyon (die willen we bezoeken op de weg terug), en het mooie Medicine Lake.  Dit laatste wordt hier ook ‘The Disappearing Lake’ genoemd, omdat het blijkbaar regelmatig zogezegd verdwijnt … eigenlijk is het zo dat de bodem van het meer bestaat uit een soort kalksteen waarlangs het water langzaam wegsijpelt en als er dan onvoldoende aanvoer vanuit Maligne Lake is, in droge periodes of zo, dan komt het gewoon droog te staan, en dat wil wat zeggen, want het is een enorm groot meer.  Het water gaat vervolgens 16km ondergronds en mondt dan uit in Maligne Canyon, waar het zijn weg naar beneden vervolgt.
Na Medicine Lake vatten we het laatste stuk van de weg aan naar Maligne Lake,
en onderweg komen we weer een beer tegen, hij wandelt vrij kort naast ons aan de oevers van de rivier, en hij doet het rustig aan, dus we kunnen mooie foto’tjes nemen, prachtig dier.
Na deze ontmoeting dus naar boven, aan het meer nemen we eerst de boot naar Spirit Island, een klein eilandje midden in het meer, waar je te voet of met de wagen niet naartoe kan, enkel dus met die boot.  Het is een schitterende trip, het meer ligt tenmidde van bergen en gletsjers en het water is kristalhelder, wat groenig van kleur, door de mineralen in de bodem die het smeltende gletsjerwater meeneemt onderweg, zo vertelt onze gids.
Spirit Island is onwaarschijnlijk mooi, betoverend eigenlijk een beetje. Jammer dat we maar korte tijd hebben om er even rond te wandelen en foto’s te maken, maar blijkbaar mag er niet verder op het eiland gewandeld worden uit respect voor de ‘geesten’.  Veel staat hier nog in het teken van de First Nations, de originele indianenbevoling in Canada.
Terug aan wal, gaan we nog een beetje wandelen, en het eerste wat we tegenkomen is een reusachtige Moose of Eland. Het dier staat rustig te grazen aan de oevers van het meer, een machtig zicht, we nemen er uiteraard ook weer foto’s van, maar bijven wel op respectabele afstand, want blijkbaar zijn het vrij agressieve dieren.
We wandelen nog wat verder, en worden nog een keer kletsnat van een plotse bui ( het weer in deze vallei wisselt enorm snel ). Het is al laat in de namiddag als we richting Maligne Canyon afzakken om daar nog een beetje te gaan wandelen.
Ook nu komen we onderweg weer verschillende beren tegen, ze zijn heel gewillig vandaag.  De laatste die we zien vandaag zijn een mama-beer en 2 kleintjes, dit is echt een fantastisch zicht …
Nog helemaal in de ban van de beertjes ( we gaan deze dag omdopen in Bear-day 🙂 ) wandelen we dan nog even door de Canyon.
Ook dat is machtig, steile rotswanden waar het gletsjerwater wild doorheen dendert, met ook nog enkele watervallen ertussen, zo mooi …
Onze dag is helemaal geslaagd, ééntje om in te kaderen !
We proberen een paar foto’tjes te plaatsen, maar het uploaden gaat ontzettend langzaam, dus ja …
Wat niet lukt, komt in elk geval later nog 🙂

 

Categorieën:Canada, Noord-Amerika, Rondreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: