schiereiland Bygdoy


Deze morgen eerst even ontbijt en dan gaan we weer op weg voor een 2de dagje Oslo.
Vandaag kiezen we voor een vleugje cultuur en gaan we een aantal musea  bezoeken.
Verschillende daarvan zijn op wandelafstand van elkaar te vinden op het schiereiland Bygdoy.  Daar kunnen we naartoe met de bus of per schip.
We vertrekken met de bus, en een goed half uur later arriveren we al op onze eerste bestemming, dat wordt het Kon-Tiki museum, waar alles verteld en getoond wordt in verband met de verschillende expedities van de Noorse avonturier Thor Heyerdahl.
Iedereen heeft er op school wel eens van gehoord, deze man ondernam kort na de 2de wereldoorlog een hachelijke reis met een vlot van balsa hout ( genaamd de KON-TIKI ) over de oceaan van Zuid-Amerika ( Peru ) naar Frans-Polynesia ( Tahiti ).
Tot dan toe werd er verondersteld dat dit zo goed als onmogelijk was, en hij wou die theorie met zijn overtocht weerleggen. Het is hem ook gelukt, en hiermee kon hij aantonen dat het inderdaad mogelijk moet zijn geweest dat inheemse volkeren dit lang voor hem ook al gedaan hadden.  Het originele Kon-Tiki vlot is er te bekijken, en er is een massa info aangaande deze expeditie en alle volgende die deze avontuurlijke Noor nog verder ondernam, met o.a. zijn 2 vlotten van Papyrus de RA 1 en Ra 2.
Het is een leuk museum, de Noren zijn duidelijk trots op hun beroemde landgenoot.

Volgende stop is het FRAM Museum, vlak aan het water gelegen, en ook weer aan een aantal pioniers gewijd, de bekendste daarvan Roald Amundsen.
Hier ging het meer om poolreizigers in het begin van vorige eeuw, en o.a. het originele expeditieschip FRAM zelf, een serieus bootje is er te bezichtigen
Het museum bestaat dan ook uit een aantal uit de kluiten gewassen hallen in pyramide vorm, zodat o.a. dit schip er helemaal in kan.
Ook weer een heleboel geschiedenis die een beetje tot leven komt 🙂

Vervolgens trekken we naar het Vikingmuseum ( hoe kan het ook anders in Noorwegen 🙂 ).  Dit is een veel kleiner museum dan de 2 vorige, er staan wel een aantal vikingschepen tentoon gesteld, de ene in al wat betere staat dan de andere, maar het geeft toch wel een redelijk goed beeld van de veroveringstochten van deze stoere Noormannen,
dat waren beslist geen doetjes !

Laatste museum op Bygdoy wordt het Folkemuseet, een soort Bokrijk, met allerlei
woningen en gebouwen uit het Noorse verleden.  Er is o.a. ook een prachtige
‘Stavkirke’ te zien, die eigenlijk nog in heel goede staat is. Het is een beetje een reis door de tijd, en in het laatste stuk zien we ook de iets recentere geschiedenis met bvb.
een primitief tankstationnetje ( mét originele VW Kever 🙂 ) en een antiek snoepwinkeltje, waar je ook nog echt ouderwetse snoep kan kopen.
Leuk wel.

Hierna nemen we de ferry terug naar City Centre en proberen we nog tijdig het Munchmuseum te bezoeken ( schilder van de beroemde ‘Schreeuw’ )
Met het ( toch wel heel goed georganiseerde ) openbaar vervoer lukt dat probleemloos,
maar – hoewel er ook een mooie foto-expositie is van ene Mapplethorpe -valt ons dit museum een beetje tegen.

Maar we geven het nog niet op, springen terug op de metro, en trekken nog naar het Vigeland Park, een openbaar domein waar welgeteld 212 beelden te bekijken zijn van
Gustav Vigeland, die meneer heeft er blijkbaar zijn werk mee gehad …
Best mooie beelden, maar wel een beetje somber, maar dat kan natuurlijk ook met het seizoen te maken hebben, het park zelf is ook nog een beetje in winterslaap.

Ondertussen is het al bijna 18h00 en gaan we op zoek naar een restaurantje.
We houden nog even halt in het Hard Rock Café van Oslo, en gaan dan eten in The Scotsman.  Dat is een beetje een tegenvaller, het eten is vrij smakeloos en duur.
Het bier is ook duur, maar wel lekker ( Carlsberg natuurlijk 🙂 )

Na het eten, dan terug naar ons hotel, waar we alles voorbereiden voor ons vertrek naar Bergen morgen, het 2de deel van onze reis.
Dat zal per trein gebeuren, en zou – zo wordt ons verteld – één van de mooiste treinreizen in Europa zijn.  Laat ons hopen dat dat ook zo is, en dat het weer een beetje wil meewerken.
Vandaag was in elk geval al beter ( lees : droger ) dan gisteren, toch al een stap in de goeie richting, we hebben zelfs de zon af en toe heel eventjes gezien.
Zou leuk zijn als het morgen ook zo zou zijn …

 

Categorieën:Europa, Noorwegen, Oslo & Bergen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: