Svolvaer


We hebben gisteravond nog geluk gehad, het is mooi helder gebleven, en tot een stuk in de nacht zonnig 🙂
Dat is toch wel een heel raar gevoel, om middernacht buiten aan het strand zitten en een prachtige zon te zien krijgen … we hadden ons geïnformeerd waar het beste plekje zou zijn om dit fenomeen goed te kunnen zien, dat bleek in Brenna te zijn, het uiterste puntje aan de westkust van het eiland, dus daar zijn we rond een uur of 11 naartoe gereden, en hebben we ons geïnstalleerd op het strand.  Het is wel eigenaardig, want de temperatuur is bijna dezelfde als overdag, maar toch voelt het veel frisser aan, we zijn dus goed ingeduffeld 🙂 Het is een prachtig schouwspel, het is 12h s nachts, volop zon en je ziet het zonnetje in de zee zakken, net voor ze het wateroppervlak raakt, begint de zon echter al terug aan de zonsopgang,
prachtig om te zien !
Na een uurtje houden we het voor bekeken, want de dag erna moeten we al om 9h aan de kade zijn voor de boottocht naar de Trollfjord. Het is dus een kort nachtje geworden, maar we hebben het er voor over.
Aan de kade in Solveer wacht onze boot ons al op en na een reddingspak aangetrokken te hebben, vertrekken we voor ons fjordtripje.
Het is eigenlijk best wel een comfortabel ritje, je moet tijdens het varen ( voor de veiligheid ) in de  stoelen blijven zitten, maar die zijn zeker gemakkelijk, ze lijken een beetje op stoelen in een kapsalon.
Onderweg naar de Trollfjord gaat het redelijk hard, maar het is op geen enkel moment ongemakkelijk, en het uitzicht rondom is ronduit schitterend.
Helaas was de weersvoorspelling niet helemaal correct en is het 1ste uurtje van onze tocht nog redelijk bewolkt, daarna breekt echter de beloofde zon door, en dan ziet alles er nog eens zo prachtig uit.  In de Trollfjord zelf is het heel rustig, we zijn ( door het vroege vertrekuur ) voorlopig het enige bootje daar ( later op de dag is het daar naar het schijnt aanschuiven om erin te varen )
en buiten wij ( slechts 4 passagiers en de schipper ) zijn er alleen maar vogels te zien.
Voorlopig enkel de klassieke meeuwen en kleine, zwarte vogeltjes met felrode pootjes, die heel druk heen en weer vliegen, leuk om ze bezig te zien.
De grotere Sea Eagles zien we nog niet, maar volgens onze schipper zullen we die zeker nog zien wanneer we verder varen naar het eiland Skrova, waar ze hun broedplaatsen hebben.
Skrova was blijkbaar vroeger een eilandje dat volledig leefde van de walvisvangst, maar nadat die verboden werd, hebben de mensen zich moeten toeleggen op zalmkwekerijen.
Wat wij niet erg vinden, want zalm is ( voor zover we weten uiteraard 🙂 ) stukken lekkerder dan walvis.

Daar zitten inderdaad de langverwachte zeearenden, ze zitten ons vanop de rots te bekijken en op verzoek vliegen ze een paar rondjes boven ons hoofd, zodat we ze in volle pracht kunnen bewonderen.
Door een technisch probleem met de boot, moeten we daar nog een beetje langer ronddobberen dan voorzien, maar dat vinden wij helemaal  niet erg, want ondertussen schijnt de zon volop en blijven de vogels een beetje rondcirkelen. De schipper lost ( gelukkig ) het probleem met de boot op, en we gaan uiteindelijk dan terug naar het haventje van Solvaer. Daar aangekomen ( het is ondertussen 12h ) krijgen we volop zon en blauwe lucht, en daar genieten we met volle teugen van, net zoals de Noren zelf, ze komen massaal buiten naar het marktpleintje om in de zon van een koffietje met croissant of koek te genieten. Dat doen wij dan ook maar, en daarna springen we in de auto om een toertje langs de kusten en fjorden te doen, nu we zo een prachtig weer hebben.

Het wordt een zalige namiddag, prachtig zonnig weer, en ongelofelijk mooie uitzichten,
we genieten er enorm van, alleen onze fototoestellen lopen een beetje warm 🙂 Na deze prachtige dag, keren we dan terug naar ons huisje, drinken op ons gemak een aperitiefje en kokkerellen zelf ons avondmaal, ook heel gezellig.
Ondertussen is de hemel terug dichtgetrokken en regent het weer ( het wisselt dus enorm snel …)
maar wij geniet nog na van ons zonnige dagje !

Categorieën:Europa, Noorwegen, Rondreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: