Andenes — > Risoyhamn (Hurtigruten)


Vandaag gaan we dus mee met de Hurtigruten postboot, we doen maar een stukje van het totale traject van 6 dagen mee, binnen 2 dagen gaan we in Kristiansund weer van boord om verder te reizen met de auto.

Deze morgen is de lucht helemaal uitgeklaard en we krijgen een zonovergoten ochtend voorgeschoteld bij ons ontbijt.  Zalig is dat, nu zie je nog meer wat een prachtig land dit toch wel is.
We moeten dus vandaag terug naar Risoyhamn, één van de vele stopplaatsen van de Hurtigruten postboten.  We moeten er pas op 10h00 zijn en het is maar een dik half uurtje rijden, dus we nemen onze tijd onderweg.  Nu de zon zo uitbundig schijnt, stoppen we natuurlijk nog een paar keer om foto’s te nemen, soms zien we hoekjes en uitzichten, die we gisteren zelfs niet opgemerkt hadden met het bewolkte weer.  Maar nu dus wel, schitterende uitzichten, prachtig landschap, we genieten ervan !

Ruim op tijd staan we klaar aan de kade in Risoyhamn, en maken nog een praatje met een Noorse dame, die blijkbaar helemaal alleen op reis is, en ook met ons mee de boot zal nemen, alleen stapt zij 2 ‘haltes’ later weer af.  Op onze vraag of dat niet enorm duur is voor dat ‘ korte’ stukje, antwoordt ze dat tickets voor één of 2 havens eigenlijk helemaal niet zo duur zijn, en ze wou dat gewoon eens doen omdat ze nog nooit was meegevaren met een Hurtigruten schip.
Kunnen we inkomen 🙂

In de verte zien we ons schip de Richard With ( genoemd naar de stichter van Hurtigruten ) aan komen varen.  Heel indrukwekkend wanneer hij dichterbij komt en aanlegt aan de kade.
Alles gaat eigenlijk bliksemsnel voor zo een groot gevaarte, hij meert aan, er wordt een boel vracht in- en uitgeladen, daarna de passagiers, en als laatste mogen wij ook mee met de auto. Die moet aan boord gereden worden, en wordt dan met een soort lift in het vrachtdek geparkeerd. De sleutels moet je afgeven, want blijkbaar moeten wagens die meereizen af en toe verplaatst worden om vracht te laden of te lossen.
Op amper een kwartiertje is alles gebeurd, zijn we aan boord en vertrekt het schip terug, verbazingwekkend hoe snel dit allemaal gebeurt.
Binnenin is het een klein hotelletje, we moeten aanmelden aan de receptie, krijgen de keycards voor de kamer en gaan op zoek naar onze hut.
We hebben gekozen voor een hoger gelegen cabine mét een raampje, om toch niet te veel een claustrofobisch gevoel te krijgen en nog iets van de buitenwereld te kunnen zien.  Het zijn tenslotte relatief kleine schepen, met bijgevolg ook vrij kleine cabines ( en nog kleinere badkamertjes 🙂 )

We droppen onze valiesjes en lopen alvast weer naar buiten om het vertrek goed te kunnen bekijken en vanop het dek de prachtige omgeving te kunnen bewonderen.
Alweer genieten …

In elke haven waar het schip aanmeert, ben je vrij om even van boord te gaan, maar op sommige plekken is dat echt maar een kwartiertje, dus veel heb je daar niet aan.
In Stokmarknes blijven we 3 kwartier liggen, net voldoende om een blitzbezoekje te brengen aan het Hurtigruten Museum.  Best interessant, maar eigenlijk hadden we daar nog wel wat langer willen ronddwalen.
Maar ja, aan boord van ‘ons’ schip is het ook best gezellig 🙂

We drinken een koffietje, en wonen nog een voorstelling over het Noorderlicht bij, er wordt op deze schepen ook wel geprobeerd om een beetje geschiedenis, cultuur, enz … mee te geven, leuk wel.

Wanneer we Solvaer naderen, slaat het weer echter weer om, het wordt een beetje guur en winderig, maar wij zitten lekker warm binnen en gaan af en toe aan dek om toch een paar fotootjes te nemen en wat frisse lucht te krijgen.

Om 20h30 wordt het avondmaal geserveerd, en dat is erg lekker, allemaal Noorse specialiteiten en producten.  Wel eens leuk om in een dergelijk kader lekker te eten.

Na het eten zetten we ons nog in de bar voor een tasje thee ( nee, geen alcohol, veel te duur … en niet aan te raden bij een wiebelige zee 🙂 )
Ons eerste dagje op zee was absoluut de moeite !

Categorieën:Europa, Noorwegen, Rondreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: