Pointe des Gouettes en Hillion


Laatste dag alweer vandaag, wat gaat de tijd snel soms. Deze voormiddag brengen we nog eens een bezoekje aan St Brieuc om wat lekkere dingen te kopen voor thuis, zo hebben we daarna nog een beetje vakantiegevoel 🙂 Blijkbaar is er alweer een markt, ( een kleintje deze keer ), maar zo te zien voornamelijk voor etenswaren, groenten en fruit, vlees, brood en uiteraard ook vis- en schelp/schaaldieren.  Vooral de oesters en de mosselen gaan vlot over de toonbank Mosselen kan je hier ook overal eten, het zijn weliswaar niet de grote Zeeuwse exemplaren die wij kennen, de Moules de Bouchot zijn heel wat kleiner, maar wel vers gevangen in de Baai van St Brieuc. Ze zijn best lekker ( we hebben ze al geproefd eerder deze week ), maar soms toch wel erg klein, en mosseltjes eten is hier echt wel een beetje gepruts soms 🙂

Die mosselen worden hier gekweekt op zgn. ‘mosselpalen’, en dat wordt ons volgende doel, we willen dat wel eens van dichtbij zien, in de baai van St Brieuc dus. Volgens de info die we vinden, zou je ze moeten kunnen spotten vanaf Pointe de Gouettes ( een uitkijkpunt over de baai ) of in het gehuchtje Hillion, waar de meeste van die mosselpalen te vinden zouden zijn. Eerste poging in Pointe de Gouettes dus.  We parkeren de auto daar en wandelen richting zee.  Het is alweer een prachtige dag, en we besluiten – ondanks het gekwetste been – toch maar een wandelingetje te doen langs de kust.  Opnieuw een stukje van de GR 34 oftewel ‘Sentier des Douaniers’.   Deze wandelweg loopt zo goed als langs de gehele Bretonse kust, en brengt je soms om ongelofelijk mooie plekjes ( wat de douaniers daarmee te maken hebben of hadden, is ons een raadsel … 🙂 ) We starten dus vanaf Pointe de Gouettes en wandelen in de richting van St Brieuc. Het pad is goed onderhouden en dus ook goed bewandelbaar, en wederom wandelen we overal langs ‘Instagrammable’ plekjes.   Deze kust is bijzonder mooi, en met dit weer al zeker het bekijken en bewandelen waard.  Als het weer hier meezit, hoef je echt niet helemaal naar het Zuiden voor een dergelijk vakantiegevoel !

We wandelen een heel eind langs dit heerlijke decor, en nemen dan een welverdiende pauze met water en een appel op een bankje in de zon.  Geen room with a view, maar luncheke with a view dus, zalig. Gezien je hier geen lusvormige wandeling kan doen, gaan we daarna dezelfde weg terug. Wat in dit geval helemaal niet erg is, gezien je in de omgekeerde richting weer helemaal andere vergezichten hebt.  Het is blijkbaar ook niet zo erg gekend, want we komen er amper volk tegen, af en toe andere wandelaars, maar zeer beperkt, en dus ook lekker rustig, een echte aanrader. Maar mosselpalen hebben we dus niet gezien, we trekken dan met de auto nog maar een stukje verder naar Hillion, een klein dorpje waar het centrum van de Bretonse mosselteelt zou moeten zitten. Ook hier laten we de auto achter op een parking vlak aan zee en gaan we te voet verder.  Niet zo ver als daarnet, nu is het amper een paar honderd meter tot aan de zee, die ook hier weer héél erg ver weggetrokken is.  Het levert weer andere, mooie uitzichten op, daar waar het water is weggetrokken, liggen overal resten van felgroene algen, blijkbaar een gekend fenomeen aan deze kust.   Het strand ligt ook bezaaid met mosselschelpjes ( lege uiteraard ) dus ze moeten er hier ergens zijn, maar helaas ook hier geen mosselpaal te bespeuren … wat uiteraard niet erg is, het uitzicht is sowieso fenomenaal.  Logisch eigenlijk ook wel, als de mosselpalen zomaar te bereiken zouden zijn voor idereen, zouden de lokale handelaars waarschijnijk al snel hun boeken mogen sluiten 🙂

Geen mosselen dus, maar wel lekker uitgewaaid en relaxed, zo moet vakantie zijn. De laatste avond gaan we nog eens in een ander restaurantje uit eten, en dan is het echt afgelopen, deze vakantie zit erop, morgen weer terug naar huis, met nog een paar daagjes respijt vooraleer we weer aan het werk gaan.

Het was even twijfelachtig of vakantie wel mogelijk zou zijn in deze rare tijden, maar het is kunnen doorgaan, en het was ( op natuurgebied zeker ) absoluut de moeite waard ! Afwachten wat het met de volgende vakantieperiode wordt, als het dan al lukt, zal het zeker weer last-minute én veilig moeten zijn…

Categorieën:bretagne / Breizh, Europa, Frankrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: