Huskysafari


We zijn deze morgen opgestaan met een prachtige zonsopgang, weliswaar een pak later dan we in België gewoon zijn, maar het was wel een prachtig schouwspel, schitterende kleuren aan de hemel.

Vandaag gaan we dus een huskyboerderij bezoeken en maken we een dagtocht met slede en hondjes, 6 in totaal, het is dus gene 6PK, maar ne 6HK 🙂

We krijgen een korte uitleg over de besturing van de slede, en dan vertrekken we met ‘onze’ hondjes.  Ze kunnen eigenlijk niet wachten en staan al huilend te springen en trekken aan de slede om te kunnen vertrekken.  Als een pijl uit een boog schieten ze ervandoor zodra de sledes los gemaakt worden, dit is toch wel heel speciaal om eens mee te maken.  Die dieren zijn ongelofelijk sterk en blijven lopen en trekken, ze krijgen er geen genoeg van, het is zelfs niet zo makkelijk om ze af en toe tot staan te brengen, stilstaan vinden ze maar niks :-). Maar Rudy wordt langzaamaan een heel behendige hondensleechauffeur, en na een tijdje loopt het eigenlijk heel vlot.

Onderweg zien we prachtige besneeuwde landschappen en altijd met de oranje gloed van de opkomende en snel weer ondergaande zon erbij, heel mooi ! De buitentemperatuur is ondertussen gezakt naar -19°, en in zo een – toch wel vrij snel – rijdende slee wordt het langzaamaan toch wel erg koud.  Fotootjes nemen vanuit de slee zit er niet in, want je kan eigenlijk de handschoenen ( 3 paar over elkaar heen, de bovenste zelf gigantische thermische wanten ) niet uitdoen, echt veel te koud. Maar gelukkig is er na 19 km een stop voorzien aan een schuilhut in de bossen, waar we warm bessensap ( best wel lekker ), soep, Croque Monsieur ( op z’n Fins boven een houtvuur geroosterd, met behalve hesp en kaas ook augurken ertussen 😦 ) en koffie of thee aangeboden krijgen.  Allemaal lekker en rond een groot ( lekker warm ) kampvuur, een welkome opwarming ! Er is zelfs een ‘outhouse’ ( wc’tje ) voorzien, maar even een sanitaire stop met al die kleren en de thermische overal aan is niet eenvoudig … en geweldig koud  aan de billen 😉

Na de welkome stop terug de slede in voor de laatste 10km terug naar de boerderij, waar opnieuw warme dranken en koekjes op ons wachten.

Het was een prachtige ervaring, maar wel heel erg koud, nu begrijpen we waarom ze dit niet aanraden voor kinderen onder de 8 jaar …

Nu een lekker warme douche, de maagjes terug vullen aan het uitgebreide buffet.  We zullen weer goed slapen vannacht !

Morgen wordt het een sneeuwschoenwandeling, ook weer een nieuw avontuur, wellicht zullen we het dan wel een beetje warmer krijgen 🙂

 

Categorieën:Europa, Finland, Iso-syote Pudasjärvi ( Lapland )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: