Dagje vrij


Gisteravond waren we pas tegen middernacht terug van de nachtelijke sneeuwscootertocht, en daarna waren onze batterijtjes bijna leeg, dus het verslagje moest wachten tot vandaag 🙂

We vertrokken rond 20h00, de koude van de vorige dagen indachtig, hadden we ons goed ingeduffeld met de thermische overal en handschoenen die je hier tijdens je verblijf mag gebruiken, er nog eens bovenop.  Het bleek echter – raar genoeg – ondertussen redelijk opgewarmd en het was ‘maar’ -3°, waardoor we natuurlijk veel te veel hadden aangetrokken … het Finse klimaat is toch wel heel veranderlijk ! Onze beide begeleiders nemen ons mee naar de lange rij sneeuwscooters die al staan te wachten en we krijgen allereerst een uitgebreide uitleg over besturing en veiligheid van deze machines, heel terecht trouwens !  Het is ook nu weer even wennen, want zo’n sneeuwmobiel gedraagt zich heel anders dan een gewone motor, het schudt en hobbelt constant, maar het is wel superleuk ! Die prachtige natuur in het donker doorkruisen, met enkel de lichten van de scooters, dat is een beetje sprookjesachtig, enkel het lawaai dat die dingen maken verstoort dat beeld wat.  Maar voor de rest dus prachtig.  Ook hier weer halfweg warme dranken en koekjes, op een ter plekke gemaakt houtvuur, heel gezellig.  Het Noorderlicht spotten lukt natuurlijk niet, want er hangt veel te veel bewolking, maar dat kan de pret niet drukken, we krijgen misschien nog wel kansen om dit befaamde natuurfenomeen te zien deze week.  Dit ritje was in elk geval super, leuk om te doen en prachtig landschap.

Na een nachtje slapen, vandaag dus een vrije dag, we gaan ietsje later ontbijten en doen het rustig aan.  We beslissen om naar beneden te wandelen en aan het skistation een paar uurtjes te gaan skiën, de Fjell (heuvel) is weliswaar slechts 400 meter hoog, maar er zijn wel een redelijk aantal pistes om vanaf te glijden.

We vertrekken dus naar het dal, maar daar aangekomen blijkt dat niet ons meest geslaagde idee te zijn.  Het stikt er van het volk, blijkbaar wil iedereen hier op 31 december nog even de skilatten aanbinden, en gezien we geen zin hebben om eerst een uur aan te schuiven en dan nog een uurtje daglicht over te houden, wijzigen we de skiplannen naar wandelplannen. We maken dus nog een wandeling door de mooie Lapse natuur, die er ook nu weer helemaal anders uitziet dan de vorige dagen, je kan er blijven naar kijken ! We wandelen langs een heuse wintercamping, blijkbaar is dit voor de Finnen een geliefde manier van Oudjaar vieren, in een caravan met veel lichtjes er rond en bij vriestemperaturen. Ze stammen toch echt wel van de vikings af, denk ik …Als de schemering inzet, zetten we terug koers naar boven voor alweer een pittig klimmetje richting hotel. Boven aangekomen blijken we toch door de wolken heen een beetje van de zonsondergang te kunnen meepikken, en we maken nog een paar mooie fotootjes, prachtig alweer !

Seffens de douche in en vanavond het speciale oudjaarsdiner, benieuwd wat dat wordt 🙂 Slecht zal het alvast niet zijn, qua eten is het hier zeker meer dan in orde ! Ook zou er rond middernacht van het skistation beneden vuurwerk worden afgeschoten, wat volgens de dames van de receptie hier een prachtig zicht zou moeten opleveren, als de wolken niet te dicht worden.  Hopelijk lukt dat, en kunnen we morgen daar ook een paar mooie beeldjes van posten.

Aan iedereen alvast een spetterend eindejaar en de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar ! Wij vieren het hier 1 uurtje vroeger, maar dan doen we dat gewoon een uur later nog eens hé 🙂

 

 

Categorieën:Europa, Finland, Iso-syote Pudasjärvi ( Lapland )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: