Cienfuegos


Zalig geslapen deze keer in deze mooie Casa.
We krijgen een lekker ontbijt met geroosterd baguettes, eitjes en pannenkoekjes, lekker.  Uiteraard ontbreekt ook vers fruit en versgeperst fruitsap niet, mango met guave is het, best lekker alweer.

Na het ontbijt wandelen we de stad in, richting Punta Gorda het uiterste puntje van Cienfuegos, een schiereilandje eigenlijk  Het is een wandeling van +/- 3 kwartiertjes en onderweg zijn er uiteraard al heel veel foto’tjes te maken,
want het grootste stuk van de wandeling is langs de Malecon, die in de zee steekt en het vasteland verbindt met het schiereiland.
Palmbomen, het zonnetje en blauwe lucht geven wel het ultieme vakantiegevoel 🙂
Aangekomen op Punta Gorda is het duidelijk dat dit inderdaad het zon-zee-strand deel van Ceienfuegos is.  Hoewel, echt veel strand is er niet, maar wel hier en daar steigers en trapjes die naar de zee leiden.
Daar aangekomen bewonderen we de prachtige gebouwen waar nu hotels en hostels in gevestigd zijn, het ene ook nu weer in betere staat dan het andere,
maar allemaal prachtig aan zee gelegen.
Kers op de taart is het  Palacio Valle, een heel overdadig, suikerspinroze gebouw, vroeger eigendom van één of andere rijke plantage eigenaar, maar tegenwoordig een restaurant met prachtig uitzicht op de zee.
Je mag er ‘vrij’ in om overal foto’s te nemen, mits betaling van 2 CUC, maar daar is dan ook een drankje op het dakterras bij inbegrepen, dus eigenlijk absoluut niet duur ( het drankje is een cocktail, met weliswaar iets minder rum dan normaal, maar kom … voor 2 CUC mogen we niet mopperen )

Het uitzicht vanop het dakterras is spectaculair, we nemen ontelbare fotootjes, en drinken dan ons cocktailtje in de schaduw, want ondertussen wordt het wel aardig warm.

Vanaf het dak zien we ook het tegenover liggende hotel Jagua, het enige ‘chique’ hotel in Punta Gorda, maar wij vinden het een spuuglelijk, betonnen onding, dat meer aan een gevangenis dan aan een luxe hotel doet denken.
In vergelijking met onze suikerspin Palacios is het echt niet om aan te zien.

We wandelen er eens binnen ( dat mag bijna overal in Cuba ) en dan zie je natuurlijk wel dat het een luxe hotel is, met zwembad, steiger in de zee, en allerlei winkeltjes, die je nergens anders in de stad kan vinden.
Maar het blijft een lelijk ding 🙂

We wandelen dan langs de zee terug naar de stad, en stoppen onderweg nog op een paar mooie plekjes, de jachthaven ( jawel hoor, ook hier grote luxe jachten, aan de kinderopvang ( groot kinderfeest vandaag ) en in een authentieke Cafeteria, die eigenlijk voornamelijk door Cubanen bezocht wordt, en gezien het vandaag zaterdag is, dus veel volk.
We drinken er een Refresco Nacional met lemon smaak ( onze Sprite ), je hebt ook hetzelfde in sinas ( fanta ) en cola ( coca cola )…
Maar allemaal toch een pak zoeter en ‘platter’ dan de drankjes die wij kennen.
Hier en daar vind je wel “ echte “ coca-cola of fanta, maar dat is toch nog redelijk zeldzaam.  Maakt niet echt uit, het is ook lekker fris, en het best smaakt nog altijd gewoon water met deze temperaturen.

Wel zien we dat de Cubanen stevige drinkers zijn, ze zitten hier dikwijls met 2 of 3 personen rustig een hele fles rum soldaat te maken …
Puur of met ijs, maar nooit gemixed … oef, met deze warmte 🙂

We keren nu terug richting stad en slaan in de lokale Mercado nog wat water in voor onderweg.  in die Mercado’s kan je wel de meeste dingen vinden, zoals water, frisdrank, bier, rum, snoep en drogisterij produkten, zoals shampoo, zeep, enz ….

Maar tot onze grote verbazing vat het in de meeste “Cubaanse” winkels ook wel mee, brood,, vlees, groenten en fruit zijn doorgaans goed verkrijgbaar.
Alleen kunnen wij daar niet terecht, want zij betalen met Peso’, de ander munt die enkel voor Cubanen bestemd is.

In andere winkels hangt het er een beetje vanaf, soms zie je best leuke winkeltjes met kleren of schoenen, en zelfs elektrische apparaten?
Maar dikwijls staan er dan bvba van één bepaald artikel honderden exemplaren en voor de rest maar een paar losse zaken.
Vreemd toch wel, maar ja …

We brengen onze aankopen naar de Casa en trekken dan ons zwemgerief aan om in het nabij gelegen hotel La Union te gaan zwemmen.
Daarna maken we nog een wandelingetje door de stad en drinken we op het prachtige terras van onze Casa een lekker glaasje wijn bij wijze van vroeg aperitiefje.
Het zicht vanop ons mooie terras is echter we in schril contrast met wat we rondom ons zien, overal ook weer vervallen en half afgebroken gebouwen.
Maar dat is nu éénmaal zo in Cuba.

We nemen dan een douche en vertrekken terug richting dakterras van hotel La Union voor een laatste keer avondeten in Cienfuegos.
Leuk gelegen stadje, maar voor de rest is er niet zo veel te zien.
Het nachtleven op zaterdag daarentegen kan wel tellen, overal live muziek
en iedereen danst mee, zalig …

Morgen trekken we weer verder naar Trinidad.
Waarschijnlijk weer een totaal ander beeld van Cuba

 

Categorieën:Cuba, rondreis, Zuid-Amerika

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: