Molde – Loen (via Geiranger)


Deze morgen weer een keertje vroeg uit de veren, want we hebben een mooi ritje voor de boeg, niet zo enorm lang, maar gezien we onderweg wel een paar heel gekende natuurwonderen zullen tegenkomen, willen we daar uiteraard onze tijd voor nemen.
Ook in dit Scandic Hotel weer een fantastisch ontbijt, maar eigenlijk gewoon veel te veel keuze …
Wanneer we buitenstappen om naar de auto te gaan, doet het zonnetje een dappere poging om de dikke, grijze wolken  uiteen te breken, maar het lukt helaas ( nog ) niet.  De voorspellingen geven nochtans aan dat het in de loop van de dag beter ( lees : zonniger ) zou worden, maar vermoedelijk pas in de namiddag.
We nemen vlak naast ons hotel al een eerste ferry om aan onze rit te beginnen.  We zijn iets te vroeg en moeten ong. een half uurtje wachten op de volgende boot, maar die wachttijd gaat snel voorbij … de lokale musjes komen gewoon op de auto zitten om te kijken of er niet wat kruimeltjes van één of ander lekkernij tevoorschijn komen, die beestjes kennen dat blijkbaar heel goed 🙂 En hun strategie werkt, we hebben nog een paar koekjes in voorraad en die delen we met veel plezier met die kleine bedelaartjes …
Ze komen gewoon op de spiegel van de auto zitten, ze tikken nog nét niet op de ruit om te vragen wat we voor lekkers aan boord hebben 🙂

Na een tijdje leggen we de koekkruimeltjes gewoon in onze handpalm en ze komen die er heel gezwind uithalen, ze zijn helemaal niet bang, erg leuk én fotogeniek natuurlijk 🙂 Op deze manier vliegt het half uurtje wachttijd zo om, en daar komt al de volgende overzetboot, we rijden aan boord en de boot vertrekt bijna onmiddellijk, dat gaat vlotjes.
Na een half uurtje zijn we aan de andere kant, we wilden eigenlijk eerst langs het vogeleiland Runde rijden om de grote kolonies zeevogels die daar broeden te fotograferen, maar een beetje studiewerk heeft ons geleerd dat dat echt te veel tijd in beslag zou nemen, het is niet alleen een heel eind verder (om)rijden, maar je moet op het eiland zelf ook nog enkele uren wandelen om de broedende vogels te kunnen zien.  Hoewel we dat heel graag hadden gedaan, moeten we tot onze spijt toch beslissen om dat even te skippen 😦

Maar zo hebben we weer een excuus om nog eens terug te komen één van de volgende zomers 🙂 We rijden dan maar richting Valldal, om onderweg via de beroemde Trollstigen de verbinding te maken.  Die Trollstigen is een heel bekende bergpas in deze streek, dus we zijn benieuwd.

We hadden een beetje voor grote drukte gevreesd, maar dat valt best mee, er is wel veel verkeer naar Noorse normen, maar naar Antwerpse normen is het nog redelijk rustig 🙂
De weg ernaar toe is wederom heel mooi, maar de Trollstigen pas zelf valt ons een beetje tegen. Er zijn 11 haarspeldbochten, en er vlak naast loopt een enorme waterval, maar daarmee is zo een beetje alles gezegd, vinden wij.
Misschien zijn we wat dat betreft dan weer te veel verwend, gezien de vele prachtige bergpassen in de Alpen, die we al bezocht hebben ( zoals Stelvio in Zuid Tirol bvb, niet alleen veel langer, maar ook gewoon stukken mooier ).
Maar voor Noorse waarnemers zal het vermoedelijk wel meer betekenen, gezien er hier niet zo gek veel bergpassen zijn, voornamelijk tunnels en bruggen ( die dan wel weer ongelofelijk knap zijn ).  Het slaat ons dus een beetje tegen maar aan de andere kant van de berg afdalen, dat maakt dan weer alles goed, zo mooi, en stilletjes aan komt het zonnetje toch af en toe heel eventjes piepen, hoop doet leven … 🙂

We rijden dan verder via de beroemde Geiranger fjord ( morgen bezoeken we die per boot ) en de Dalsnibba sneeuw hoogvlakte, ook weer 2 bekende natuurfenomenen in dit fjordland. Deze beiden beantwoorden onze verwachtingen wel volkomen, absoluut prachtig, dit land is gewoon één langgerekt natuurwonder …

We stoppen regelmatig voor ontelbare uitzichten en bijhorende foto’s, en het wordt steeds zonniger, de streepjes blauwe lucht worden groter en de uitzichten daardoor ook spectaculairder. Voorlopig zijn de weersvoorspellingen helemaal correct, hopelijk blijft dat de volgende dagen zo.

Het laatste stukje naar ons nieuwe stekje in Loen, loopt volledig naast 2 kristalheldere meren, kwestie van in schoonheid te eindigen vandaag waarschijnlijk 🙂 Ook ons hotel is een mooi gebouw, beetje landelijker dan de vorige, maar zeker de moeite.
Het heet Loenfjord Hotel, en de naam is niet gestolen, het ligt inderdaad vlak naast deze mooie fjord, prachtige omgeving.

We checken in, eten iets en zetten ons in de bar van het hotel, waar elke dag live muziek gespeeld ( en gezongen ) wordt, heel fijn, want het zijn goeie muzikanten en zangers en het is absoluut niet storend, leuke ambiance hier, we blijven hier in totaal 3 nachten, dus dat ziet er goed uit 🙂

Categorieën:Europa, Noorwegen, Rondreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: