Loen (Geiranger, Dalsnibba en Kjenndalsbreen)


Zoals gisteren al verteld, wordt er vandaag een mooie zonnige dag voorspeld, dus we beginnen er op tijd aan, zodat we er ten volle van kunnen profiteren.
Wanneer we echter de gordijnen van de kamer opentrekken, ziet het er allesbehalve zonnig uit, alles zicht dicht en er hangt een soort mist … dat is wel een afknappertje …
We gaan toch maar al vast ontbijten want onze boottocht op de beroemde Geiranger Fjord is geboekt. De juffrouw van de receptie verzekert ons echter dat het toch wel degelijk een prachtige dag zal worden, om het met haar woorden te zeggen : good days always start foggy and then … whooops … Laat het ons hopen 🙂

We zijn amper vertrokken en daar is de ‘whoops’ inderdaad al, op een paar minuten tijd trekt het wolkendek helemaal open en is er alleen nog staalblauwe lucht en een prachtige zon … zalig ! Ons ritje naar de veerboot in de Geiranger verloopt vlotjes en al snel staan we aan de kade te wachten op het volgende van de vele scheepjes die we hier nemen. Door het prachtige weer lijkt het allemaal nog veel meer op een gigantische postkaart dan de vorige dagen, dit is zo mooi, echt genieten !
We nemen al wat fotootjes en doen een babbeltje met een ander Belgisch koppel dat ook gereserveerd had op deze boottocht.  Enkele minuten later komen de stewards van het schip ons al ophalen, we mogen aan boord rijden.
Zoals steeds met alle ferries hier, loopt alles vlot en is het inschepen zo gebeurd, voor we goed en wel geparkeerd en uitgestapt zijn, is het schip al vertrokken.
We gaan uiteraard buiten op dek staan, want van dit prachtige stukje natuur willen we niets missen, en al zeker niet op een schitterend mooie dag als vandaag.
De Fjordtocht is geweldig mooi, en zelfs ( door het vroege uur vermoedelijk en dus nog ietsje nevelig op het water ) een beetje magisch, de fjord op zich is al de moeite waard, maar de inval van het zonlicht maakt het allemaal nog zoveel mooier !

We maken ontelbare foto’s en filmpjes en genieten met volle teugen.  De tocht duurt in totaal iets meer dan een uur, maar dat is zo voorbij. Het is een heel geliefd reisdoel voor Noorwegen gangers, en wanneer we het dorpje Geiranger naderen ( eindpunt van ons toertje ) zien we tot onze grote verbazing 2 enorme cruise schepen voor anker liggen in de Fjord.  Verbluffend dat die drijvende appartementsblokken hier in passen, en blijkbaar ook nog kunnen manoeuvreren.

Ons tochtje zit er dus op en we rijden weer van boord, met de bedoeling om eventjes in het dorpje zelf rond te kijken, maar dat idee geven we al snel op, het is daar over de koppen lopen, met dit mooie weer wil iedereen een ticketje voor de Fjordtocht.  Blij dat wij dit op voorhand geboekt hadden ( en geluk hadden met het weer uiteraard )
Gezien de grote drukte, rijden we dus maar ineens verder naar ons volgende doel, de Dalsnibba sneeuw hoogvlakte.  Daar zijn we gisteren al eens gepasseerd, maar toen zat alles nog een beetje in de mist, en hebben we het laatste ( betalende ) stukje tot helemaal boven niet gedaan.
Dat hebben we dus voor vandaag bewaard, en dat was een wijze beslissing.
Wat een prachtige natuur alweer, dit keer echter vooral dus een stuk sneeuwvlakte waar je doorheen rijdt tot helemaal boven ( +/- 1500 meter ), eindigend aan een skywalk van waaruit je dan weer een prachtig zicht hebt op de Geiranger waar we net doorheen zijn gevaren. De 2 enorme cruiseschepen lijken nu wel kleine matchboxjes 🙂

We nemen de tijd om even van het uitzicht te genieten, en rijden dan terug naar beneden om verder te rijden naar het Jostedalsbreen Information Center voor wat info in verband met wandelingen naar de verschillende gletsjers hier in de buurt.
We beslissen onderweg om niet via de gewone weg ( die we gisteren al gereden hadden )
te rijden, maar wel via de ‘Gamle Strynefjellsvegen’ zijnde de oude weg over de bergen heen ( nu zijn het voornamelijk tunnels ).  Dat is een verrassing van formaat, grotendeels op een aangestampte aardeweg vol putten en bulten, maar o zo mooi …
We rijden door sneeuwvlaktes, afgewisseld met kristalheldere, felblauwe meertjes, omringd door machtige bergen, wauw …

De batterijen van onze kodakskes geraken op een heel laag niveau, maar dan is er natuurlijk ook nog altijd de I-Phone 🙂 Wat zijn wij blij dat we voor deze weg gekozen hebben. Weliswaar vervalt nu ons plan om nog een wandeling naar de gletsjer te doen vandaag, maar dat vinden we absoluut niet erg, morgen is er nog een dag.

Terug beneden gaan we toch nog snel wat info hieromtrent inwinnen bij de Turist office, en de vriendelijke meneer daar verzekert ons dat we best nog wel even tijd hebben voor een kort wandelingetje tot aan de dichtstbij gelegen gletsjer, dus doen we dat toch nog maar even. Het weggetje ernaar toe is op zich al spannend, heel erg smal, maar ook weer schilderachtig mooi, en op het einde dan de gletsjer zelf, indrukwekkend !

Deze dag was goed gevuld, maar tot op heden de mooiste die we gehad hebben qua natuur en weer, zo mogen er wat ons betreft nog een paar komen …

Categorieën:Europa, Noorwegen, Rondreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: