Aurland


Wanneer we deze morgen wakker worden en eens door het raam piepen, zien we nog een waterzonnetje, maar lang duurt dat niet, een beetje later is de hemel volledig grijs,
gelukkig wel nog droog voorlopig.
We gaan ontbijten in nog een ander gebouwtje, het avondeten was gisteren in een soort omgebouwde schuur, best wel origineel ( alleen de schapenvachten overal zijn er voor ons te veel aan ), het ontbijt wordt in een supermodern houten chaletje opgediend, dat vanbinnen heel leuk is ingericht, een beetje in bistro stijl, met vrolijke kleurtjes, heel origineel.

We gaan na het ontbijt terug richting uitzichtspunt ( Stegastein ) van gisteren, het verschil in uitzicht zal wel redelijk groot zijn gezien de totaal andere weersomstandigheden 🙂 Van daaruit vertrekt de Aurland ‘sneeuwweg’, richting Laerdal, een – volgens onze reisgidsjes – vrij groot stadje met een aantal gerenoveerd oude houten huisjes.

Zoals verwacht is het uitzicht boven vandaag helemaal anders, overal hangen wolkslierten aan de bergen en het zicht is een beetje mistig, maar het heeft toch ook zijn charmes. De sneeuwweg is ronduit indrukwekkend, zelfs met dit beetje sombere weer.
De ene keer dreigende, bijna zwarte wolken, enkele bochten later een schuchter zonnetje, met overal nog pakken vol sneeuw, en prachtige meertjes midden daartussen, heel mooi !
De afdaling aan de andere kant van de berg is volgens ons minstens even mooi, maar totaal anders, groen en dik bebost.  Alleen zien we er aan die kant niet veel van, want hier gaan we – letterlijk – helemaal de mist in. We zitten als het ware helemaal in de cloud(s) 🙂 Beneden aan deze weg wacht ons nog een prachtig panorama ( want dan zijn we weer uit de wolken ) op de fjord van de andere kant.  Jammer van de grijze wolken, maar toch nog altijd supermooi.

Tijd nu om verder te gaan naar het volgende doel, de staafkerk van Borgund, dit zou één van de mooiste en best bewaarde van Noorwegen moeten zijn. Om daar naartoe te rijden, kiezen we voor de ‘Historisk’ route, naast de gewone weg.
Dit is een prachtige weg die zich door het dal slingert, en min of meer de eerste weg volgt, die hier ooit is aangelegd, veel mooier dan de moderne weg, die grotendeels via tunnels verloopt. We komen dan automatisch aan het kerkje uit, en we gaan dat een beetje bewonderen.
Jammer genoeg gaan net op dat ogenblik de hemelsluizen toch open en regent het eventjes behoorlijk.  Dat deert echter de foto’s niet, enige kunst is om geen mensen met paraplu’s bij de kerk mee te fotograferen.

Wanneer we vanuit alle mogelijke hoeken fotootjes gemaakt hebben, rijden we dezelfde weg terug naar het dorp Laerdal. We parkeren ons in het centrum ( voor één keertje is dat hier blijkbaar gratis ) en gaan een beetje rondwandelen.
Als snel hebben we de historische huisjes gevonden, heel leuk om te zien.
In één van die gebouwtjes is ook de toeristische dienst en een soort ouderwets dorpswinkeltje gevestigd.  We neuzen daarbinnen eens rond en nemen een paar plaatselijke specialiteiten mee, kwestie van thuis nog een beetje na te genieten 🙂
Verder is er in Laerdal – in tegenstelling dus tot de reisgidsen – niet echt veel te zien.
We spotten een kapsalon, waar je ook kleding kan kopen, en waar je ook kan eten
3 in 1 dus, in de etalage lezen we dat ze zelfs ‘Belgisk Sjokolade’ verkopen
Die gaan we niet kopen, want stukken duurder dan bij ons, dat zullen we thuis wel weer snoepen.

Om vanuit Laerdal terug naar Aurland te keren, kunnen we dus terug over de bergpass van deze morgen, maar dat lijkt ons nogal zinloos, er is nu toch niet veel meer te zien met dit weer.
Wel hebben wel gelezen dat het ook wel de moeite loont om ook eens door de nieuwe tunnel te rijden die daar onlangs werd aangelegd.  Die zou heel speciaal zijn, op regelmatige tijdstippen nagebootst daglicht vertonen en om de paar kilometer met gekleurd licht de aandacht scherp houden.  Het is namelijk de langste tunnel van Europe ( +/- 24 km ) en dan kan het al eens vervelend rijden worden in zo een monotone tunnelpijp.
Volgens de Noren zou het ook voor mensen met tunnelvrees nu geen enkel beletsel meer mogen zijn om hier doorheen te rijden.
Het nagebootst daglicht blijken echter ordinaire TL lampen te zijn, en het gekleurde licht krijgen we op die 24 km welgeteld 3 keer te zien … niet echt zo speciaal dus 🙂

Het enige voordeel voor mensen die niet op hun gemak zijn in een tunnel, is dat dit exemplaar binnenin wel redelijk breed is, dat zal ook wel helpen vermoedelijk.
Als laatste voor vandaag rijden we nog een stukje de bergen in, en ook hier weer adembenemend mooie landschappen, en een paar kleine, maar heel venijnige tunneltjes.
In de tunnels zelf is er regelmatig echt een haakse bocht, dat is iedere keer wel een verrassing 🙂 Maar wel leuk dus. Na dit tripje is het welletjes voor vandaag en keren we terug naar Aurland voor ons avondmaal.

Dat zou volgens de eigenaars absoluut de moeite moeten zijn, we gaan geit eten …
Alweer benieuwd 🙂

Categorieën:Europa, Noorwegen, Rondreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: