Vaticaanstad


Planning voor vandaag is dus een bezoek aan Vaticaanstad, dat hoort er ook bij als je Rome bezoekt !

Het is een goed uurtje wandelen vanaf ons hotel, maar we gaan liever te voet dan op de overvolle bussen of trams te moeten stappen.  Het weer is weliswaar stukken minder dan de vorige dagen, af en toe gedruppel en een dreigende hemel, maar we gaan toch maar stappen.

Veel fijner dan bussen of trams, want onderweg is altijd wel wat te zien in deze prachtige stad.

We nemen de Engelenbrug over het water naar de Engelenburcht, alweer een gigantisch gebouw, deze keer echter niet in wit marmer, maar terracotta van kleur.

Heel mooi, rond gebouw, je kan er ook weer in, maar ook hier weer eindeloos aanschuiven.

Gezien we het bezoek aan de Vaticaanse musea voorzien hebben om 13h45 stappen we door richting het beroemde St Pietersplein en de basiliek.

Waar we bij het boeken geen erg in gehad hebben, is dat het Paasweekend is en dat er dus nog veel meer volk rondloopt dan op andere dagenn, met daarbij ook nog eens heel veel gelovige mensen die graag op het immense plein de Paus willen zien op het beroemde balkon.

Afgrijselijk druk dus … gelukkig is het nog de dag voor Pasen en kan je op het St Pietersplein nog redelijk manoevreren en eens rondkijken naar alle pracht en praal errond …. indrukwekkend.

De gekende tulpen uit Nederland zijn ook gearriveerd en vele mensen zijn heel druk bezig om deze op de trappen van het paleis te schikken, zodat het echt een bloemenzee wordt voor morgen.

Na het plein gaan we dan naar de achterkant van het gebouw, waar we afspraak hebben met de gids.  Die hebben we snel gevonden en, ondanks het feit dat we de rondleiding vooraf geboekt hebben, moeten we ook daar weer aanschuiven.  Gelukkig gaat het vrij snel, en zijn we toch nog stukken beter af dan al die mensen die aan de andere kant staan te wachten om met een net gekocht dagticketje binnen te geraken.  Dat is echt onbegonnen werk, zo lijkt ons ….

Maar wij geraken dus vrij vlot binnen, en volgen onze gids doorheen de verschillende musea.

Het is allemaal prachtig, groots en duidelijk heel rijk, en uiteraard wordt het neusje van de zalm ( de Sixtijnse kapel ) tot het laatste gehouden.

Dat is echter niet verantwoord, vinden wij ( en vele anderen met ons ).

De drukte die daar heerste is niet te vatten, na lang aanschuiven kom je er uiteindelijk in, en het is er echt ( om in Paasstemming te blijven ) eivol …

Dit was ronduit gevaarlijk, zoveel mensen bij elkaar proppen, en aan de andere kant kan je er maar uit door één hek en deurtje, gekkenwerk … totaal onverantwoord, maar blijkbaar zijn de verkochte ticketjes belangrijker dan de veiligheid hier.

Vele mensen worden er – letterlijk – niet goed van en willen er zo snel mogelijk terug uit.
Gelukkig breekt er geen paniek uit, want dan zouden er waarschijnlijk slachtoffers gevallen zijn …

Jammer wel, want het is uiteraard een uniek stukje kunstgeschiedenis, en je hebt er door de omstandigheden eigenlijk heel weinig aan.

Wanneer we er uiteindelijk doorheen geraken, zijn we toch wel blij dat we terug frisse lucht kunnen inademen, pfff …. niet voor herhaling vatbaar !

Onze gids ( met meer dan 25 jaar ervaring in het Vaticaan ) is er zelf ook van ondersteboven,
dit heeft ze in al die jaren nog nooit meegemaakt, horen we.

Maar we komen er dus goed doorheen, en vertrekken daarna – stiekem toch wel een beetje opgelucht dat dit allemaal goed is afgelopen – en gaan te voet richting Trastevere, een wijk van Rome waar blijkbaar de leukste restaurantjes te vinden zijn.

Het regent ondertussen pijpestelen, maar dat kan ons niet deren, met regenjas en paraplu trekken we erdoorheen, heel content dat we gewoon buiten zijn.

Alsof het zo gepland is, klaart de hemel op wanneer we in deze oude, gezellige wijk aankomen
en kunnen we rustig kiezen in welk van de talloze gezellige tratoria’s en osteria’s we onze voetjes onder tafel schuiven.

Het restaurantje dat we kiezen ( op goed geluk ) is supergezellig en heel erg lekker.
Alweer een smakelijk wijntje voor een zacht prijsje ( opmerkelijk in deze grote stad ) en
een hemelse chocoladetaart als dessert ( die delen we wel, anders veel te veel )
Na het lekkere en sfeervolle etentje wandelen we terug naar ons hotel.
Aangezien het nog steeds droog is, besluiten we om ook nog even een ommetje te maken langs de Trevi fontein.  Gisteren werd die dus gepoetst, maar vandaag straalt ze in alle glorie,
ze is sfeervol verlicht, en er is niet al te veel volk ( daar zal de kleine wolkbreuk van eerder deze avond misschien voor iets tussen zitten ).

Prachtig om te zien, we blijven er een tijdje zitten en gaan dan toch richting douche en ons bed,
weeral een prachtig stukje van Rome gezien, alleen jammer van de overrompeling in de Sixtijnse Kapel, maar dat kan ons plezier van deze mooie dag niet wegnemen.

Categorieën:Europa, Italie, Rome

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: