Colloseum / Rondwandeling


Ons laatste volledige dagje van dit citytripje alweer, het gaat snel !

Vandaag hadden we voorzien om naar het Colloseum te gaan, dat andere pronkstuk van het oude Rome.  We hadden gisteren van onze gids in het Vaticaan gehoord dat dit op feestdagen gratis is.

Dat wisten we niet, maar – gezien de ervaringen in het Vaticaan gisteren – verwachten we het ergste.   We spreken vooraf al af dat we er niet in gaan als het daar ook zo”n totale chaos is.

We beslissen om maar te vertrekken tegen dat het open gaat, en dat blijkt de goeie beslissing te zijn, als we er aan komen, is er weliswaar al wel redelijlk wat volk, maar in de verste verte niet de enorme toevloed van gisteren.

Ochtendstond heeft blijkbaar echt goud in de mond 🙂

Letterlijk zelfs, want het zonnetje schijnt vrolijk en het wordt al snel zelfs vrij warm.  De vestjes kunnen uit en in T-shirt voelt het allemaal nog zomerser aan, zalig.

Na een kwartiertje aanschuiven, wat echt superweinig is, zijn we binnen in het machtige gebouw.
We moeten dan weer allemaal door de metaaldetector ( in alle monumenten, logisch uiteraard )

wat uiteraard alles een beetje doet opstroppen.  Maar, in tegenstelling tot in Vaticaanstad, besluiten de verantwoordelijken om op regelmatige tijdstippen de instroom af en toe even te onderbreken, tot er voldoende mensen weer buiten zijn, zodat iedereen rustig kan rondkijken.

De bezoekers hebben ook allemaal de discipline om niet overal eindeloos te blijven treuzelen en selfiekes te maken zodat iedereen de kans krijgt om op t gemakje rond te kijken in deze schitterende arena.  Je voelt bijna de menigte die hier vroeger waarschijnlijk van brood en spelen kwam genieten, op de ( ondertussen afgebrokkelde ) tribunes zitten. Onwaarschijnlijk indrukwekkend !
Ondertussen komen we ook te weten waarom het eerder allemaal afgesloten was, de Paus himself was in het Colloseaum voor één of andere religieuze optocht en uiteraard mag daar dan niemand in de buurt komen, vandaar de zware veiligheidsmaatregelen.

WIj kijken rustig een beetje rond en verlaten na een uurtje ook de arena, in deze dagen lopen de gladiatoren buiten det Colloseum rond, compleet met helm en zwaard en op sandalen ( foto’kes tegen betaling uiteraard 🙂 )

Dat laten we maar aan ons voorbij gaan, maar ze zien er af en toe best grappig uit.

We wandelen dan verder naar het Forum Romanum, waar we met hetzelfde ticketje binnenmogen.
Ook daar hoeven we niet lang te wachten en éénmaal binnen is er ruimte zat.

Het is allemaal in openlucht te doen, een prachtig domein met overblijfselen van Romeinse huizen, bogen, werkplaatsen, enz … allemaal in een prachtige, groene omgeving.
Die Romeinen waren nog niet zo gek, een mooiere plek dan dit is hier in de verste verte waarschijnlijk niet te vinden.  Tel daar het immer aanwezige zonnetje bij, zo’n 21°, en het is helemaal vakantie …

We dwalen een hele tijd rond in dit schitterende stukje geschiedenis en trekken dan verder naar de wijk Testacchio, daar waren we nog niet geweest.

Dat stukje Rome is een beetje saai, dus we blijven er niet te lang hangen.
Gezien het mooie weer beslissen we om terug te wandelen naar het oude stadsgedeelte, via de Engelenbrug, waar we gisteren ook over gegaan zijn, maar toen bij minder mooi weer.

In het stralende zonlicht ziet het er weer totaal anders uit, heel mooi en een prachtige wandeing alweer, we hebben dit weekend al heel wat kilometertjes op onze teller staan 🙂

We trekken verder bergop ( Rome is op 7 heuvels gebouwd, dus altijd wel bergop en weer -af )

naar de piazza Garibaldi, het een hooggelegen ‘plein’ met een schitterend uitzicht over de stad.

Nu zie je maar pas wat een grandeur deze stad heeft, niet te vatten.

De Romeinen zelf zitten daar ook in grote getale en vieren er Pasen met familie en vrienden en veel zoete zaligheden, de bakkers doen gouden zaken, zo lijkt het wel !

We zetten onze weg weer verder naar beneden en gaan terug door de oude stad, richting hotel,

we beginnen onze weg hier al goed te kennen.

Wanneer we terug in de buurt van ons hotel aankomen, zoeken we eerst een plekje om te eten,
het is nog wel vrij vroeg ( naar Italiaanse normen toch ) om te eten, maar we moeten ook nog inpakken en alles klaarzetten voor morgen, we moeten immers al vroeg naar de luchthaven.

Dus kiezen we lukraak een restaurantje in de buurt en gaan daar ons laatste Romeins etentje doen.  Helaas is dat een beetje een tegenvaller, in tegenstelling tot de vorige dagen is het eten hier niet echt super en de wijn afgrijselijk duur …

Maar we laten het niet aan ons hartje komen, t is onze laatste avond en we genieten er tenvolle van.

Dan maar terug naar het hotel voor douche en inpak, het zit er bijna op helaas !

Categorieën:Europa, Italie, Rome

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: