Alpujarras


Gisteren een stadsbezoek, vandaag gaan we voor de natuur, we trekken een dagje naar Las Alpujarras, een beetje een voorloper van de machtigde Sierra Nevada.

Deze Sierra Nevada is zowat het bekendste en ook grootste berggebied van Spanje, je kan er in de winter perfect skiën en het gebergte is machtig mooi.

Las Alpujarras is dus vooral een natuurgebied, waar je volgens o.a. National Geographic, één van de mooiste autoritten van Spanje kan maken.

Dat gaan we dus eens testen, en aan de hand van het artikel in NatGeo Traveller, maken we een rondrit op door dit nationaal park, met een paar stops in enkele van de befaamde Pueblas Blancas.

We gaan eerst naar het meest afgelegen dorpje Trevelez.  De rit ernaar toe is ronduit prachtig, het landschap is schitterend mooi, een soort natuur die je misschien niet meteen verwacht aan de Costa del Sol, maar het is ontzettend mooi.  Uiteraard stoppen we weer regelmatig voor de prachtige vergezichten en de mooie natuur, en dus duurt onze tocht naar Trevelez veel langer dan aangegeven 🙂

Maar dat is uiteraard helemaal niet erg, er is zoveel moois te zien hier.   Uiteindelijk belanden we dus in Trevelez, en daar blijkt alles rond ‘ Jamon ‘ te draaien.  de ‘Jamon de Trevelez ‘ ( gedroogde ham ) blijkt heel erg bekend te zijn en ook bijzonder lekker.

Elk huisje of winkeltje dat hier staat, produceert of droogt zelf deze immense hespen.

In één van de vele winketleje waar we eens binnenstappen, krijgen we spontaan enkele proevertjes voorgeschoteld, super lekker

We kopen ook een ( heel klein ) stukje voor thuis, mooi vacuum verpakt zodat het mee terug kan in  onze valiesjes, en wandelen weer verder door dit klassieke, witte dorpje.  Het is niet zo erg groot, maar het valt ons wel meteen op dat de lokale authoriteiten ( de welgekende Guardia Civil ) alles hier heel goed in de gaten houden.  De jeep met agenten van dienst passeert heel regelmatig en de lokale ordehandhavers grijpen ook geregeld in, wanneer ze vaststellen dat er bvb fout geparkeerd wordt.  Het lijkt ons misschien een beetje overdreven, maar natuurlijk beter zo dan dat het een boeltje wordt waar iedereen maar doet waar hij/zij zin in heeft.

Misschien nu niet echt nodig, want het is er ook weer heel rustig, maar in het hoogseizoen waarschijnlijk absoluut nodig !

Omdat de ham zo lekker was, gaan we ergens op een terrasje een broodje met originele Trevelez-ham proeven, vergezeld van een verse Zumo de Naranja.  Meer dan dergelijke simpele dingen heeft een mens niet nodig 🙂

Het wordt ondertussen een beetje winderiger, en we vertrekken weer van het terrasje in de zon voor de volgende etappe van onze rondrit.  Volgende stops worden Bubio en Capileira, ook weer 2 mooie, authentieke witte dorpjes, met gelijkaardige uitzichten en natuur.   Die natuur is echt indrukwekkend mooi, nooit gedacht dat  er in Andalucia dergelijk prachtig natuurgebied verstopt zat, indrukwekkend !

De beide dorpjes zijn ook weer heel traditioneel en zijn – evengoed als hun grotere broer Trevelez – in de ban van de Jamon 🙂

De toch wel een beetje toeristische dorpjes worden afgewisseld met eenvoudig boerderijtjes en huisjes die we onderweg passeren, het heeft absoluut zijn charmes 🙂

De rit op zich is al de moeite waard, en de pittoreske dorpjes zeker en vast ook.

Volgende in het rijtje is Pampaneira, weer ietsje groter dan de voorgaande, en hier in niet enkel de Jamon hoofdrlspeler, er is ook een redelijke ‘tapijten’ industrie.  Heel veel van die kleine winkeltjes verkopen immens grote, kleurrijke taptijten.  Volgens de verkopers allemaal ‘ artisanaal ‘ maar dat durven we toch een beetje te betwijfelen, misschien toch ook wel een beetje ‘ made in China of zo’ 🙂

Maar dat mag de pret niet drukken, het is er ook weer heel gezellig en er zijn mooie winkeltjes met aardewerk en juweeltjes, het heeft sfeer !

We houden nog halt op een terrasje in de zon en drinken nog een Tinto Verano, past helemaal in deze sfeer.

Na Pampaneiro rijden we verder en passeren we nog Lanjaron, ook een vrij groot dorp, maar dat slaat een beetje tegen, redelijk industrieel en absoluut niet gezellig, zoals de voorgaande dorpjes.

Maar wel weer overal een schitterende natuur, dat maakt alles weer goed !

Ook de wegen in dit gebied zijn in bijaonder goede staat wat de rondrit uiteraard alleen maar aangenamer maakt.

Het is wederom een hele mooie dag, in tegenstelling tot het beetje mondaine Malaga van gisteren, nu het landelijke Alujarras gebied, contrast, maar minstens even mooi.

Categorieën:Europa, Nerja ( Andalusië ), Spanje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: