Bezoekje aan Budva


Vandaag is het wakker worden met een stralend zonnetje en een staalblauwe hemel, weer helemaal anders dan de regenachtige ochtenden in het mooie berglandschap van de vorige dagen.

We gaan Budva bezoeken, dat ligt ietsje voorbij Petrovac, en zou het Monenegrijnse equivalent van de rivièra moeten zijn, beetje mondain dus en vermoedelijk druk …

Ver is het inderdaad niet, en het is effectief de grotere en uitbundigere versie van ons Petrovac. De hotels zijn er allemaal stukken groter en hoger en ook de boulevard is stukken langer dan die bij ons.  Een groot stuk van die boulevard bestaat bovendien uit nachtclubs ( of althans wat daarvoor moet doorgaan ), die er overdag eigenlijk redelijk troosteloos en zelfs een beetje marginaal uitzien.   Maar s nachts zal het er waarschijnlijk wel heel trendy en hip aan toe gaan, the place to be als je wil feesten in Montenegro vermoedelijk

Niet echt aan ons besteed, maar we kunnen zeggen dat we er geweest zijn 🙂

Aan alle flyers en reclameborden te zien, kan je de hele nacht door wel ergens een ‘happy hour’ vinden, dus de feestbeesten onder ons gaan het hier naar hun zin hebben.

Zelfs onze beroemde Dimitri Vegas en Like Mike komen hier hun set spelen, waarschijnlijk een beetje het nieuwe Ibiza aan het worden hier !

Maar dus niets voor ons, we wandelen er eens door en trekken dan het stadje zelf in.   Ook hier weer een oud en een nieuw gedeelte.  Het nieuwe deel oogt een beetje moderner, er is zelfs een heus shopping center, met bijhorende terrasjes en rerstaurants.  Het oogt allemaal een beetje nieuwer dan onze vorige verbijfplaatsen, maar het heeft net daardoor ook minder karakter.

t Zal best wel een hippe badplaats zijn ( of worden ) maar ze verschilt niet zo veel tegen andere dergelijke hotspots, beetje meer van hetzelfde dus eigenlijk.

De oude stad is dan weer wel heel mooi.  Beetje zoals in Kotor, maar dat blijft voor ons toch nog het meest charmante stadje dat we tot nu toe gezien hebben.  Daar is het allemaal nog nét iets pittoresker en ademt het nog meer de sfeer van dit mooie landje uit.  Bovendien is het de aanwezigheid van de baai in Kotor nog altijd indrukwekkender dan het panorama hier op de Adriatische Zee.

Die is natuurlijk ook prachtig, azuurblauw en de baaien zijn geweldig mooi.

Overal zie je ook kleine eilandjes voor de kust, waarvan sommige bewoond zijn en andere niet.

Ook varen er heel veel grote en kleinere bootjes heen en weer, die toeristen rondvaren en de verschillende eilandjes aandoen.  Er zijn ook schitterende zeilboten bij en snelle jetski’s,
de keuze om eens op het water te gaan is zeker ruim voldoende.

Eén van de eilandjes die daar voor de kust liggen, is bovendien wereldberoemd.

Het wondermooie Sveti Stefan was vroeger een simpel visserseilandje dat geen enkele verbinding had met het vasteland, je kon het enkel dus per boot bereiken.

Doordat de huisjes en de visserij op het eilandje een beetje in verval geraakten, is het volledige eiland jaren geleden opgekocht door investeerders en is er een hotel van gemaakt.

Niet zomaar een hotel op gebouwd, nee het gehele eiland is één groot hotel, en in plaats van een hotelkamer logeer je hier in ( uitermate luxueuze ) vissershuisjes, cottages of suites.

Niet voor de gewone burger weggelegd, enkel voor de happy few die het zicht kunnen permitteren.
Voor de anderen een mooi foto moment 🙂

We kuieren dus rustig door de oude stad en passeren ook eens langs het locale Hard Rock café.
Toch wel speciaal op deze plek … een café is het hier niet echt, enkel een winkeltje, maar uiteraard wel met de gekende spullen, voor de verzamelaars toch ook een specialleke waarschijnlijk.

Om de warmte eventje te ontvluchten, ploffen we neer op een terrasje van een ‘juice bar’
het is er heel gemoedeliljk en de sapjes worden echt supervers gemaakt, volgens eigen keuze.

We nemen er ééntje met ananas, appel en munt en een lokaal biertje, lekker !

Na de drankpauze wandelen we verder, het oude stadsgedeelte weer uit en keren stilletjesaan terug naar de auto.

Die hadden we net buiten het stadscentrum op een beetje gammele parking ( maar dat zijn ze bijna allemaal in Montenegro ) achtergelaten, omdat we vooraf hadden gelezen dat parkeren in Budva ook een heel groot probleem is ( ook dat zoals bijna overal in Montenegro, wat logisch is gezien de aanwezigheid van de bergen )
We keren terug naar Petrovac en houden onderweg nog een paar keer halt om de mooie kustlijn te fotograferen, het levert weeral schitterende plaatjes op.

Terug in Petrovac gaan we, na een verkwikkende douche deze keer eens richting promenade, voor een avondmaaltijd.  We kiezen deze keer voor een pizzeria, bijna aan het einde van de promenade.

In Montenegro zijn qua eten en drinken heel veel Italiaanse invloeden aanwezig, dus we gaan ervan uit dat het ook wel vergelijkbare kwaliteit zal zijn.  Lazaret heet het etablissement waar we op het terras aan de zee neervlijen, en het staat volgens verschillende bronnen aangegeven als de lekkerste pizza van de regio, even testen dus 🙂

Het is er aardig druk ( is natuurlijk ook vrijdagavond, er er zitten best ook veel lokale mensen ),
maar we vinden toch zonder moeite een plekje.

De pizzaatjes worden besteld, en komen een kwartiertje daarna al op tafel.

De commenaren waren absoluut terecht, ze zijn heel erg lekker … en ook heel erg groot …

Het smaakt absoluut, maar helemaal opeten lukt toch niet echt.

Zoals overal wordt er ook spontaan gevraagd of we de overschot willen meenemen, maar dat doen we toch maar niet.

Na het lekkere etentje wandelen we terug over de dijk en stoppen we nog op een ander terrasje voor een cocktail.  Hier zit een muzikant op zijn gitaar te tokkelen en te zingen, en dat maakt het met alle lichtjes in de baai ( en de cocktail 🙂 ) natuurlijk wel sfeervol.

Leuke afsluiter voor vandaag !

Categorieën:Europa, Montenegro, rondreis 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: