Midtown Manhattan


We zijn vroeg wakker vandaag ( vanwege het tijdsverschil waarschijnlijk ) en gezien het prachtige weer vandaag, beslissen we om te beginnen met een boottochje rondom Manhattan.
Het scheepje vaart langs alle bekende punten in NY en in ong. 2,5 uur tijd zijn we inderdaad helemaal rond Manhattan gevaren, best interressant wel
Alle bekende gebouwen, monumenten en de prachtige skyline van New York krijgen we te zien
op een heel relaxte manier, hele fijne uitstap om ons verblijf in New York mee te beginnen.
Het zonnetje doet goed zijn best, en dat maakt natuurlijk ook een enorm verschil .
Na dit boottripje, gaan we op zoek naar iets te eten, want – zoals meestal in Amerika – is er geen ontbijt beschikbaar in ons hotel, enkel enorme bekers koffie ( die je overigens s morgens gratis krijgt ), maar dus verder niets …
We zullen onderweg wel ergens iets vinden om te eten, dus vertrekken we goed op tijd
naar de ferrymaatschappij.  Daar moeten we nog een hele tijd wachten, maar uiteindelijk is het toch onze beurt en kunnen we ticketjes kopen.
Gezien we nog vele andere dingen van plan zijn, beslissen we om ineens een Citypas te kopen,
daarmee kan je niet enkel mee met de cruise, maar je kan er ook mee naar verschillende monumenten en uitzichtspunten in de stad, altijd handig dus en een pak minder duur dan wanneer je de excursies allemaal op het moment zelf moet boeken.

De tocht verloopt vlekkeloos en we zien onderweg o.a. het vrijheidsbeeld op Staten Island, en
de volledige skyline van New York City, indrukwekkend alweer !
Onderweg passeren we gelukkig ook veel minder gekende buurten, en blijkt New York toch wel veel ‘groener’ te zijn dan gedacht.
Het is dus en schitterende boottochtje gewoden.
Door het vroege vertrek deze morgen, zijn we rond de middag al terug en hebben we dus nog
de hele middag voor ons.
We gaan eerst op zoek naar iets te eten ( deze morgen niet meer gaan ontbijten … ) en trekken dan verder richting Central Park, gezien het prachtige, zonnige weer.
Na een flinke wandeling komen we daar toe en huren we een soort ‘ riksja ‘ om in het bekende park rond te kijken.  Onze chauffeur, een inwijkeling uit Mali blijkbaar, neemt ons mee voor een 2 uur durende tocht in Central Park.
Dat is een wijze beslissing geweest, want niet alleen krijgen we een prachtige tour voorgeschoteld, maar krijgen we er ook nog eens heel wat uitleg en geschiedenisles bij.
Overal waar hij stopt, vertelt hij wat wetenswaardigheden aangaande het onderwerp in kwestie,
leuk wel om wat meer te weten te komen van alle bezienswaardigheden in Central Park.

We vernemen o.a. dat een groot stuk van New York ( het chiquere deel dus ) nog steeds in handen is van de 3 rijkste families in New York, met name Rockefeller, Vanderbilt en Madison.
Zij bezitten nog steeds heel veel huizen en andere zaken in de stad.
We vernemen ook dat het grote meer in het midden van Central Park een kunstmatig aangelegde plas is, indertijd door Aristoteles Onassis gesponsord, om zijn toenmalige vrouw ( de ons allen welbekende voormalige presindentsvrouw Jackie Kennedy – Onassis ) terwille te zijn.
Ze kreeg dat meertje, en dus vooral het uitzicht erop van hem kado.
Vanuit hun woning in één van de buildings die Central Park omzomen had ze zo een schitterend uitizcht en hoefde ze daarvoor zelfs de deur niet uit … Tja, veel geld hebben kan blijkbaar toch wonderen verrichten 🙂

Op het bewuste meertje is tegenwoordig ook een enorme fontein aangelegd, en dat maakt het natuurlijk nog een mooier plaatje !
Onze gids brengt ons weer verder, en de volgende halte wordt ‘ Strawberry Fields ‘, een memorialplek voor John Lennon, die ook vlakbij Central Park woonde en voor zijn deur ( en dus ook vlak voor CP ) werd neergeschoten.
Om hem te herinneren is er in Central Park een mooie plek aangelegd die aan hem herrinert
met een prachtige gedenktsteen ‘ Imagine ‘ genaamd … mooi eerbetoon wel !
Er zit op het moment dat we daar zijn toevallig ook een straatmuzikant ‘ A hard days night ‘ te zingen, toepasselijker wordt het niet natuurlijk !

Verderop stoppen we ook nog bij de grote fontein, en wanneer we daar even rondwandelen om fotootjes te nemen, klinkt van onder de brug opeens heel mooie muziek … straatmuzikanten alweer, vrij jonge mensen deze keer en ze brengen een prachtige versie van All of Me van John Legend.
Laat dat nu toevallig het liedje zijn dat wij enkele dagen daarvoor hadden uitgekozen voor de openingsdans van ons huwelijksfeest … we worden er even stil van en het geeft zelfs een beetje ‘goosebumps’ … we genieten er in elk geval van !

We vervolgen daarna onze weg en na een goeie 2 uur is het ook afgelopen, we komen terug aan op ons startpunt, prachtige manier om het immens grote Central Park te verkennen 🙂

Het is op dat moment nog steeds maar pas 16h00, nog wel wat tijd dus om nog een paar andere dingen te ontdekken !  We gaan eerst naar het Rockefeller Centre om de ‘ Top of the Rock Observatory ‘ te bezoeken, het hoogste punt van Rockefeller building en het geeft een geweldig 360 ° uitzicht over New York, werkelijk prachtig op deze zonnige dag !
Vele fotootjes en een ultrasnelle retour met de lift van de 70ste verdieping ( ong. 43 seconden !!! )
later, staan we weer met de voetjes op de begane grond en kiezen we we ervoor om toch ook nog even een kijkje te gaan nemen in Grand Central Station.  Volgens alle reisgidsen een indrukwekkend gebouw en één van de mooiste treinstations ter wereld … dat willen we ook wel eens zien natuurlijk.
Het is heel makkelijk te vinden ( hoewel geen hoogbouw kan je het massieve gebouw echt niet missen ) en het is inderdaad heel imposant, vlak naast Park Avenue.
Binnenin is het inderdaad best wel mooi, maar het haalt het – naar onze bescheiden mening – totaal niet van ons eigen Antwerpse Centraal Station.  Dat is veel kleiner, maar toch wel stukken mooier … of zou dat toch een beetje chauvinisme zijn ? 🙂

Na dit laatste intermezzo houden we er mee op voor vandaag, het is al een lange, zeer mooie en interressante dag geweest en we voelen het vele gewandel best wel, toch nog de Jetlag niet helemaal verteerd blijkbaar.

We keren dus terug richting hotel, eten onderweg nog een kleinigheid en gaan dan – na het blogje te schrijven – ons bed in, kwestie van toch nog een beetje slaap in te halen en in het juiste ritme te komen ( het is hier 6 uur later dan in België )

Slaapwel dus !

Categorieën:New York - niagara falls - Boston, Noord-Amerika, USA

2 comments

  1. Ik hoor het al, de mooie zonnige dag van vrijdag heeft jullie reis alvast op een goed spoor gezet. Genieten is de boodschap.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: