Ellis Island en Ground Zero


Het weer ziet er deze morgen niet zo geweldig uit, dikke, grijze wolken en geen spiertje zon te bespeuren.  Een dagje dus om wat meer ‘binnenactiviteiten’ op te zoeken.
We gaan vandaag een bezoekje brengen aan Ellis Island, het eiland waar indertijd de immigranten die Amerika binnen wilden, verplicht moesten passeren.
Hier werden ze afgeleverd door de vele scheepvaartmaatschappijen van zowat overal ter wereld
die mensen naar de nieuwe wereld brachten.  Er werd hen voorgeschoteld dat ze naar het beloofde land gingen vertrekken, ‘the land of milk and honey’ waar de rijkdom zo voor het oprapen zou liggen.   Helaas was dat in de werkelijkheid niet het geval, zo zou blijken …

We vertrekken dus weer goed op tijd, en gaan op zoek naar de juiste metrolijn, want we moeten helemaal naar Downtown Manhattan, naar het uiterste puntje in Battery Park, waar de veerboten naar Staten Island ( waar Lady Liberty woont ) en Ellis Island vertrekken.
In de Subway is het bloedheet en ontzettend lawaaierig, maar het gaat wel razendsnel en is vrij goedkoop, 3 dollar voor het hele traject, zeker niet te veel.
Aangekomen in Battery Park, kopen we een ticketje voor de ferry, en daarin zit ook ineens de toegang tot het voormalige immigratie eiland inbegrepen.  Tegenwoordig is het een museum waarin de hele geschiedenis van de ( soms ) massale immigratie naar de US of A wordt herdacht en in beeld gebracht.
Het eiland is nu eigenlijk gewoon één groot museum geworden.
Onze eerste stop wordt Staten Island, waar onze meeste medepassagiers uitstappen om Lady Liberty van nabij te kunnen bekijken.  Wij doen dat niet, want we hebben ze gisteren met de mini-cruise rondom Manhattan al eens een bezoekje gebracht, dus fotootjes van deze beroemde dame hebben we al meer dan genoeg.  Bovendien is het weer vandaag een pak slechter dan gisteren,
wat ook minder leuke foto’s zou opleveren waarschijnlijk 🙂

Uiteraard komen er ook andere passagiers aan boord, die met ons mee naar Ellis Island varen.
Een kwartiertje later meren we daar aan de kade aan, en kunnen we onmiddellijk het hoofdgebouw binnen gaan.  Wat dan weer goed getimed blijkt te zijn, want het begint op dat moment toch wel goed te regenen.   Maar we zijn dus droog binnen 🙂
Warm kan je niet zeggen, want de airco staat overal volle bak te draaien, het is echt ijskoud in alle gebouwen van het complex, brrr …
De tentoonstelling is, zoals gezegd, inbegrepen in de ferryprijs en er is een massa informatie te vinden over de immigratiegolf die Amerika lang overspoeld heeft.  Maar eigenlijk zijn natuurlijk alle Amerikanen van immigranten voortgekomen.  De oorspronkelijk bevolking, de Native Americans (oftewel de Indianen zoals wij ze kennen) zijn al lang door die toenmalige immigranten ( die zich nu dus Amerikanen noemen ) verdreven naar kleine reservaten…
Als laatste nemen we deel aan de ( wel betalende ) ‘hard hat’ tour ( helm op dus ).
Hier kom je dan in de gedeelten van de gebouwen die nog niet gerestaureerd zijn, ze zijn nog gewoon in hun originele staat achtergebleven en toch wel redelijk in verval ( vandaar de helm )
Een vrijwilligster/gids leidt ons vakkundig rond in het doolhof van de totaal vervallen gangen en kamers.  Fascinerend om te ontdekken hoe het er toen eigenlijk aan toe ging.
Amerikanen zouden geen Amerikanen zijn wanneer ze zichzelf niet een beetje gevleid zouden voorstellen als de grote ‘redders in nood’ van alle ‘sukkelaars’ die daar toentertijd aankwamen.
Wanneer de mensen daar toekwamen, moesten ze eerst een medisch onderzoek ondergaan, om te vermijden dat er epidemiën mee zouden overkomen ( wat uiteraard begrijpelijk is )
Iedereen die zelfs nog maar een heel klein beetje verdacht was, kwam in het General Hospital terecht om ‘behandeld’ te worden, vooraleer de States binnen te mogen.
Dat waren er uiteraard heel veel, want van weken aan een stuk op een schip te zitten in niet zo hygiënische omstandigheden wordt een mens natuurlijk niet gezonder of gelukkiger.
Men stelt het een beetje voor als de redding van alle zielige immigranten, maar de werkelijkheid zal volgens ons toch wel een beetje anders geweest zijn…
Het gehele complex van de 3 (!!!) ziekenhuizen ( waaronder 1 voor Mental Diseases… ) ziet er allerminst aangenaam uit en doet zelfs een beetje denken aan de beelden van de Duitse kampen in oorlogstijd …
Hopelijk was het toch zeker niet zo erg !
In elk geval heel interressant om meer over deze periode te weten te komen.

Hierna nemen we de ferry weer terug naar het vasteland, en onze volgende stop wordt Ground Zero en het 9/11 memorial + museum.
De aanslagen liggen bij iedereen nog vers in het geheugen en het is enorm pakkend om op die plek te staan waarvan we allemaal wel de vreselijke beelden hebben gezien tijdens die gebeurtenissen, we worden er stil van …
Het is een heel sober, maar sterk monument geworden, waar we toch eventjes van aangedaan zijn…
We gaan dan maar het museum zelf in en ook daar zijn de beelden, de verhalen, de getuigenissen erg aangrijpend.  Het gehele complex bevindt zich een eind onder de grond, op de plek waar de bekende WTC torens gestaan hebben.
Het is beklijvend, maar als je kan, moet je dit zeker eens gezien hebben, de ingetogen sfeer die er hangt ( en eigenlijk totaal on-Amerikaans is ) maakt je stilletjes !

Na er ettelijke uren rondgewandeld te hebben, keren we terug naar de oppervlakte en tot onze grote verbazing, komen we buiten met een prachtig blauwe hemel en een aangenaam zonnetje.
We beslissen dan maar – hoewel het een stevige wandeling is – om te voet half Manhattan te doorkruisen naar ons laatste doel van deze dag, de High Line.
Dat was vroeger een treinspoor dat dwars door dit stadgedeelte liep, maar wel op een zekere hoogt, dus weg van het gewone verkeer.
Deze trein werd al lang niet meer gebruikt en iemand is op het ( volgens ons ) briljante idee gekomen om het spoor om te toveren in een wandelpad, volledig aangelegd met bloemen, planten en bomen… In het midden van een immens drukke stad als New York !!!
Het is een prachtige – en vooral rustige – wandelroute hoog boven het drukke leven van alle dag in deze miljoenenstad.  Overal zijn zitbankjes en gezellige hoekjes gemaakt waar de doorsnee NewYorker even op adem kan komen.
Er zijn zelfs plekken gemaakt waar je op een soort tribune van achter een metershoge glazen wand naar het razende verkeer eronder kan kijken …
In onze ogen echt een typisch Amerikaans idee 🙂
Het wandelpad zelf is echter geweldig, en het eindigt op een grote, open ruimte die nog volop aangelegd wordt, en waar ook nog een soort ‘tuin’ zal aangelegd worden, als eindpunt van deze mooie wandelroute.
Wanneer je het pad uiteindelijk verlaat, wandel je zo 10th Avenue op en wordt je direct terug opgeslokt in het hectische ritme van New York, heel gek eigenlijk …

Voor ons is het vandaag genoeg geweest, en we wandelen de laatste blocks terug naar ons hotel, onderweg eten we nog iets, en dan houden we het voor bekeken vandaag.
Het weer wou niet mee, maar het was een prachtige dag, vol heel interressante plekken, we hebben er van genoten !
Alleen onze voetjes beginnen te protesteren, we wandelen wel heel wat af op zo’n dag,
maar dat is alleen maar positief natuurlijk 🙂

Categorieën:New York - niagara falls - Boston, Noord-Amerika, USA

1 reactie

  1. Al weer leuk om alles te volgen, zeker omdat we 2 jaar geleden ook zo genoten hebben van New York en nu veel nog eens terug kunnen zien. Geniet van jullie reis.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: