Bernina Express


Gisteren nog eens gewikt en gewogen en we hebben dan toch maar beslist om vandaag nog eens op de Berninapass te gaan, maar dan met de trein, de Bernina Express. Om te vermijden dat we hetzelfde treintraject van Pontresina naar Tirano 2x zouden moeten afleggen om terug tot bij de auto te komen, hebben we het tripje geboekt via het touristinfo in Nauders.  Zij bieden dit aan met bustransport naar het beginpunt van de treinreis, waarna de bus je weer oppikt aan het einde van het treintraject.   LIjkt ons niet alleen praktischer, maar het is uiteindelijk ook de helft minder duur.

We hadden die dus geboekt, en moesten om 8h30 aan het touristoffice klaar staan. We ontbijten vroeg en vertrekken dan naar Nauders.  De bus komt ons stipt op tijd ophalen en weg zijn we.   Het is een zeer moderne reisbus en er zit al redelijk wat volk op, wij waren blijkbaar de laatste halte voor vertrek.

Helaas is het weer deze morgen opnieuw niet zo schitterend, heel veel laaghangende wolken en zelfs een beetje frisjes …  Maar gezien we toch wel een hele bustrip voor de boeg hebben, hopen we dan maar dat het allemaal nog een beetje opklaart tegen strakjes 🙂

De reis verloopt vlotjes, de buschauffeur vertelt onderweg één en ander over de streek waar we doorheen rijden, maar het duurt toch allemaal wel vreselijk lang … Blijkt dan ook nog eens dat we niet van Pontresina ( wat dichter bij Nauders ligt ) vertrekken, maar vanuit Tirano ( wat eigenlijk het eindpunt moest zijn )…

Na een ( te ) lange rit, arriveren we uiteindelijk in Tirano, waar we nog een uurtje de tijd hebben vooraleer de trein vertrekt.  We wandelen er wat rond en eten een kleinigheidje, maar echt veel is er hier niet te zien.  Het is een beetje een saai stadje, dat waarschijnlijk totaal onbekend en onbemind zou zijn, moest het niet het eindstation van de Bernina Express zijn.

Na de middagpauze stappen we op de trein en kunnen we de route beginnen.   Uiteraard hebben we al een deel ervan gezien met de auto enkele dagen geleden, maar we komen met de trein toch ook nog op andere plekken … en we hebben geluk, de hemel klaart weer goed op tegen dat we goed en wel vertrokken zijn … wat een verschil met deze ( druilerige ) morgen !

Het is weliswaar eens een belevenis om met een trein over een prachtige alpenpas te rijden, maar we hebben eigenlijk nooit ergens een wow-gevoel … het is mooi, dat zeker, maar eigenlijk niet echt specialer dan andere bergpassen,  jammer wel, maar misschien hadden we er gewoon te veel van verwacht …

In elk geval is het gedurende het hele traject mooi weer en kunnen de ramen van de trein wijd open zodat we het mooie landschap goed kunnen bewonderen, dat valt heel goed mee.
Totaal zijn we zo’n 2 uur onderweg voor we dan weer in Pontresina uitstappen.

Daar wacht de bus ons op en rijden we verder naar St-Moritz voor een laatste stop van een uurtje ongeveer.  WIj vinden dat eigenlijk best een beetje onnozel, want op dat uurtje geraak je van het station ( waar de bus ons afzet en ook weer zal oppikken ) nauwelijks over en weer naar St-Moritz-dorf …

Beetje nutteloze stop dus …

We gaan dan ook niet over en weer rushen naar het dorp, maar wandelen een stukje aan het prachtige meer net buiten de stad, waar we ons nog even aan het lekker warme zonnetje tegoed doen, vooraleer de terugreis aan te vatten.
Alweer stipt op tijd is de bus terug en beginnen we aan het laatste stukje van onze dagreis.

Best mooi dus, maar eigenlijk wel allemaal een beetje overroepen, het is toch en beetje een hyoe die Bernina Express …
Al bij al was het wel de moeite, zeker als we bij terugkomst horen dat het in Nauders de hele dag miezerig weer is gebleven …
Die paar uurtjes zonneschijn hebben we dan toch maar mooi meegepikt … met een heel mooi panorama erbij 🙂

Categorieën:Comomeer, Europa, Italie, Nauders, Oostenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: