Naar Triëste ( Italië )


Laatste keer ontbijten op het mooie terras bij het zwembad.
Vandaag gaan we verder naar onze volgende halte, dat wordt Triëste, stad net voorbij de grens met Slovenië.
In totaal wachten ons +/- 350km, dus zeker geen te lange rit.
Omdat we dus tijd genoeg hebben ( en er aan de grote grensovergangen steeds files staan ) kiezen we voor de kleinere, regionale wegen dwars door de bergen.
Dat is een hele mooie route, je komt er kilometerslang geen levende ziel tegen en het landschap is erg mooi, alleen maar bergen en bossen. Het gaat dus langzaamaan, maar we genieten wel van de rust en het mooie landschap.
Onderweg komen we weer de vreemdste bouwsels tegen van ruwbouwwoningen tot half afgewerkte huizen, maar ook wel veel gebouwen die totaal vervallen zijn.
Blijkbaar blijven vele onbewoonde gebouwen gewoon staan tot ze volledig ingezakt zijn, en enkel de muren nog overblijven.  Het is wel indrukwekkend om te zien hoe de natuur deze ruïnes weer helemaal opslokt …
Het valt ook op dat hier en daar sommige herinneringen aan het ‘Joegoslavische’ tijdperk totaal verwaarloosd en soms zelfs half vernield zijn … het land rekent hier en daar af met zijn minder geliefde verleden, zo lijkt het wel.

Na een prachtige rit komen we aan de kust en krijgen we als eerst de grens met Slovenië, hier moeten we heel eventjes aanschuiven voor de traditionele paspoortcontrole, en slechts een paar tientallen kilometers verder naderen we al de Italiaanse grens.
Alle documenten weer in de aanslag, maar tot onze grote verbazing is hier helemaal niemand te zien … geen douane, politie of wat dan ook, niets … het lijkt wel totaal verlaten. Maar voor ons dus wel vlotjes verder rijden 🙂

Triëste bevindt zich maar enkele kms verder, dus we zijn er al snel.
Ons hotel bevindt zich aan de buitenkant van de stad ( Barcola ) op de via Miramare, genoemd naar het prachtige kasteel dat zich aan het einde daarvan bevindt.
Volgens de info die we vinden, was het ooit een buitenverblijf van de gekende keizerin Sissi ( wie heeft die films niet gezien 🙂 )
Romantische films, maar als we de legende hier mogen geloven, was het toch niet zo’n doetje … blijkbaar was het niet echt de lieve schattige keizerin uit de films …

Wanneer we toekomen aan ons hotel is het nog vroege namiddag, dus we gaan alvast eens een wandeling maken langs de zee, de ‘Lungomare’ zoals ze dat hier noemen, klinkt alleszins chiquer dan ‘den dijk’ … 🙂
Die Lungomare is een lange wandelwegen naast de zee, en letterlijk overal liggen kriskras door elkaar mensen op matjes en bedjes te genieten van het zonnetje.

Alle types, van allerlei pluimage zie je er, van jong tot ( soms heel ) oud, dik of dun, strak afgetraind of nét niet, stoer vol met tattoeages of schattig met een baby’tje op de schoot, bruingebrand en/of helemaal gerimpeld … het maakt hier geen enkel verschil, iedereen vindt zijn plekje en geniet van de zonnestralen.
Voor sommigen is het gewoon bakken en braden, anderen zitten enthousiast te kaarten of maken er een familie-picknick van en ook de jeugd is goed vertegenwoordigd, zij zitten in groepjes samen met een glaasje en muziek …
Langsheen de hele boulevard zijn er ook overal kleine barretjes, waar gretig koffietjes en aperitiefjes gedronken worden … levensgenieters zijn het !

Wij wandelen de hele boulevard af en bij het terugkeren is het echt wel tijd voor ons eerste ijsje op Italiaans grondgebied, we zijn hier tenslotte al een paar uur  ondertussen ! 🙂
Ook een traditionele espresso mag uiteraard niet ontbreken op de eerste Italië-dag ( op de volgende trouwens ook niet … )

We eindigen de dag in een trattoria met een échte pizza en een échte Salade Caprese en bij het terugwandelen zetten we ons ook maar even neer op de grote stenen langs de Lungomare om van de prachtige zonsondergang te genieten.
Italië in een notedop 🙂

Categorieën:Kroatie, Plitvicci meren 07/2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: