Triëste


Het ontbijt krijgen we hier aan tafel geserveerd op het terras aan de zee deze keer, t is weer eens wat anders dan het zwembad in Kroatië 🙂 We genieten van het ontbijt, de koffie en het uitzicht, waarna we de route eens bekijken om Triëste te gaan verkennen.

We zitten een goeie 5km van het centrum vandaan, we kunnen dus de auto nemen of de bus ( die voor de deur stopt ), maar we kiezen er toch voor om te voet te gaan. 5km is niet echt onoverkomelijk en – buiten het eerste stuk dat naast de drukke weg is – is het lekker rustig wandelen langs de zee.
We wandelen langs het terrein van de spoorwegen en belanden zo in Porto Vecchio. Vermoedelijk betreft het hier de oude stationsgebouwen, opslagplaatsen en magazijnen, helaas is die info niet direct terug te vinden, maar het zijn wel allemaal ooit prachtige gebouwen geweest.  Velen ook totaal vervallen en overwoekerd, maar de renovatie ervan is al goed gevorderd.  Sommige delen zijn heel mooi in ere hersteld, en herbergen musea en havenauthoriteiten, maar velen zijn dus nog in staat van verval.

We kunnen ons echter heel goed voorstellen dat deze buurt binnen enkele jaren totaal gerenoveerd en helemaal hip en trendy zal zijn.
Dergelijke mooie gebouwen lenen zich daar natuurlijk helemaal toe, het zal alleen nog heel wat investeringen vragen om alles weer gerenoveerd te krijgen. Maar ook in de huidige vervallen staat blijven het prachtige gebouwen.

Na een klein uurtje stappen bereiken we het centrum van Triëste, met de Piazza dell Unita’ als centraal punt. Het is een enorm plein met prachtige, statige gebouwen eromheen,
het doet ook heel ‘Weens’ aan, wat uiteraard niet verwonderlijk is als je de geschiedenis van deze havenstad eens bekijkt.
Aan de overkant van dit gigantische plein, aan de kade  vinden we de ‘meisjes van Triëste’ ..; nee, niet de rosse buurt, maar het standbeeld van 2 dames die naarstig de Italiaanse vlag aan het naaien zijn, een teken van vrijheid, zo vernemen we, met naast het een standbeeld van de soldaat die voor de vrijheid vecht ( mét vlag uiteraard 🙂 ) Een mooi beeld.

Het weer is vandaag wat minder, het is weliswaar warm, maar een buitje is nooit veraf, dus af en toe moeten we even schuilen.
Dat is in deze stad geen enkel probleem met de vele koffiehuizen, Triëste is de thuisbasis van het welgekende koffiemerk Illy, en koffie is hier dan ook alomtegenwoordig.
We laten het ons smaken tijdens één van de regenbuitjes en trekken daarna weer verder door de stad, we passeren het ‘Canal Grande’, niet zo indrukwekkend als dat in Venetië, maar toch best de moeite. Verderop beginnen we de vele trappen te beklimmen die leiden naar het Castello San Giusto, helemaal bovenaan de Stad.
We hebben ze niet geteld, maar het zijn héél véél trappetjes…
Boven worden we natuurlijk beloond met een prachtig zicht over de stad en de zee, zeker de moeite van de klim waard !
We bezoeken de klokketoren en het kasteel en gaan dan stilaan terug richting centrum. Onderweg hebben we nog een babbeltje met een oudere man met dikke grijze baard ( familie van de kerstman ongetwijfeld 🙂 ).  Hij vraagt ons waar we vandaan komen en kijkt alsof we gek geworden zijn wanneer we hem vertellen dat we te voet van Barcola zijn gekomen … voor een Italiaan is te voet gaan als je de auto of de Vespa nemen kan, een beetje onvoorstelbaar … 🙂 De man is reuze vriendelijk en blijkt België heel goed te kennen, hij vertelt ons dat zijn vader ooit ambassadeur van Joegoslavië geweest is en ze daardoor op verschillende plekken in Europa gewoond hebben.  Toeval toch dat je in een bergsteegje in Triëste deze man tegen het lijf loopt …

Na onze babbel zetten we onze weg naar beneden verder, want de wolken beginnen weer dreigender te worden.  Het gedruppel begint weer opnieuw, hoog tijd dus voor een aperitiefje 🙂
We duiken een bar binnen en nemen een Spritz, die hebben ze hier niet enkel in de Apérol versie, maar ook in allerlei andere smaken … en aperitieven dat kan hier blijkbaar de hele dag door … La Dolce Vita zeker ?

Na de bui en de aperitief stappen we weer verder de stad in, dwalen door de straten, en vergapen ons aan de prachtige gebouwen … Triëste is echt een hele mooie en ook goed onderhouden, propere stad, het kan de vergelijking met andere majestueuze steden zeker met glans doorstaan.

We beginnen stilaan aan de terugweg naar het hotel, maar vermoedelijk wandelen we één dezer dagen nog wel eens terug naar deze prachtige stad om de rest ervan nog te ontdekken.

Categorieën:Europa, Italie, Triëst 07/2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: