Lissabon 2.0


Uiteraard hebben we gisteren maar een fractie van de Portugese hoofdstad gezien en is er vast nog veel meer te ontdekken.   We willen ook nog graag een stop maken in Belem ( waar we niet zover vandaag logeren ), dus het wordt een beetje kiezen vandaag.

Als eerste nemen we weer de trein tot in Belem, daar brengen we een bezoekje aan het prachtige monument ter herdenking van alle ontdekkingsreizigers het Padrao dos Descobrimentos, een indrukwekkend eerbetoon aan alle Portugese ontdekkingsreizigers die bijna de hele wereld ‘ontdekt’ hebben, schitterend ! Op het plein vlak voor het monument is een wereldkaart in mozaiek aangelegd waarop de verschillende ontdekkingsreizen zijn uitgetekend, even terug de geschiedenis van op de schoolbanken opfrissen dus 😊

We wandelen daarna verder naar de beroemde ‘ Torre de Belem ‘ , een vroegere verdedigingstoren aan de Taag.  Het is een zeer goed bewaard gebleven bouwwerk, waar – speciaal voor ons 😉- een violist een prachtige serenade brengt … mooi en dan nog in die historische kader !
Er is op dat moment ook een soort herdenking aan de gang van de soldaten die gestorven zijn in de lange periode van kolonisatie die de Portugezen bevochten hebben.
Dat is blijkbaar voor velen nog steeds een beetje een teer punt, en we willen dan uiteraard ook niet bruskeren door daar dan foto’s van te maken, het is een serene viering en dat willen we uiteraard niet verstoren.

Hierna gaat het weer verder naar de Mosteiro dos Jeronimos, een gigantisch groot, indrukwekkend  klooster, dat momenteel in volle renovatie is.  Ook hier weer veel volk en lange wachtrijen om binnen te gaan, dus passen we ook hier weer voor en bewonderen we alleen de buitenkant, waarna we het stadje zelf ook even gaan bekijken.

Hier moeten we dan weer een bezoekje brengen aan de Pastelaria, een ouderwetse bakkerij, waar de Pasteis de Belem gebakken en verkocht worden.  Dat is eigenlijk een (tweeling)broertje van de Pasteis de Nata in Lissabon, maar uiteraard willen we ook hier wel eens proeven.  Veel verschil is er niet echt, het is allebei een gebakje met een soort CremeBrulée of CremaCatalan vulling, best lekker, maar zeker niet ‘light’ … al een geluk dat we hier heel veel wandelen en gigantisch veel trapjes en hellingen moeten overwinnen, zo houden we alles toch nog wat in evenwicht 😊

Na Belem trekken we met de tram verder, terug naar Lissabon, waar we nog wat verder op ontdekking gaan in weer andere wijken en straatje van de hoofdstad.
We wandelen ( of klauteren … ) weer helemaal naar boven tot aan het Castelo de Sao Jorge, waar we een andere plaatselijke specialiteit van Portugal proeven, de pasteitjes met kabeljauw vulling, vergezeld van een glaasje Porto, ook niet slecht…
Snel nog maar wat extra trapjes doen ter compensatie 😊

Na nog enkele uren ronddwalen in de vele straatjes, wordt het stilaan tijd om terug te keren, we wachten op de tram richting Belem en we hebben geluk, deze keer stopt er één van de karakteristieke oude trammetjes om ons mee terug te nemen … blijkbaar rijden ze dus niet enkel op de beroemde lijn 1 …
Dat ritje hebben we ook weer kunnen meepikken, we keren moe maar tevreden terug naar het hotel.

Categorieën:Europa, Lisabon & Porto, Portugal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: