Zondag 14/05


LEVADA TR 16 / CALHETA

Vandaag wordt redelijk zonnig weer voorspeld en dus gaan we proberen een echte Levada-wandeling te doen, vlak bij onze B&B in de buurt. Het wordt Levadawalk TR16 van +/- 8km.
Deze Levadawandelingen vind je over heel Madeira en het zijn eigenlijk wandelpaden die aangelegd zijn naast de irrigatiekanaaltjes die manueel zijn aangelegd en op zowat het hele eiland te vinden zijn.   In eerste instantie dienen ze dus al jarenlang om het gehele eiland van vers water te voorzien, maar gezien die ‘riviertjes’ allemaal in betonnen bedding lopen, is er op heel veel plekken een wandelpad naastgemaakt … hoewel … wandelpad is niet altijd de juiste benaming … Soms zijn het hele smalle paadjes naast indrukwekkende uitizchten en steile afgronden.
Beetje voorzicht zijn dus wanneer je er eentej wil uitproberen !
Die van vandaag valt heel goed mee, redelijk goed begaanbaar en met hele mooie uitzichten onderweg, het lijken soms wel postkaartjes ! Op onze wandelroute liggen ook 3 tunnels, waar je doorheen moet wandelen.   Dat is op meer van die Levada’s het geval en eigenlijk zijn het pikkedonkere tunnels waar je dus weinig ziet en je best een zak- of hoofdlamp meeneemt om goed te kunnen zien waar je stapt, want het heeft soms echt meer weg van een heel smal ‘richeltje’ waar je dan ook rnog eens egelmatig ‘tegenliggers’ tegenkomt en je dus met de grootste voorzichtingheid mekaar moet passeren…
Een beetje ‘Trittsicherheid’ en een zaklampje of hoofdlamp zijn hier zeker nodig ! Maar verder dus een prachtige wandeling met alles erop en eraan : prachtige uitzichten, weelderige plantengroei en af en toe een verrassing ( zoals de tunneltjes 🙂 )

We zijn tot onze grote verrassing vrij snel aan het einde van onze wandeling en terug aan ons trouwe autootje, waar we snel van schoesel verwisselsn.  De wandelschoen mogen nu geruild worden voor lichter sandaaltje.
Het weer is prachtig vandaag ( zoals voorspeld dus ) en gezien nog maar net 14h besluiten we om nog verder te rijden naar Calheta, een kustdorpje van waaruit enkele bootmaatschappijen vertrekken voor een Whale / Dolphin Watching tour.   Gezien we deze prachtige dieren bij vorige reizen ook al wel eens gaan opzoeken zijn, lijkt het ons wel wat om de kennismaking nog eens te vernieuwen.  Vandaar dus ons ritje naar Calheta, om daar alvast eens rond te kunnen kijken naar de mogelijkheden qua aangeboden excursies Dat valt lichtelijk tegen, de enige beschikbare is een ‘RIB’ boot, een soort speedboot blijkbaar, maar dat is niet echt onze stijl, dan liever met een zeilschip of catamaran bvb
We lopen er eens rond, sprokkelen wat info en eten een welverdiend ijsje
De rest van de dag  spenderen we aan het zwembad van onze mooie B&B met alvast een eerste dipje in het zwembad !

Mooie dag weeral!

Categorieën:Madeira 05/2023, Portugal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: