Havanna 2.0


Na een deugddoende nachtrust, krijgen we vandaag alweer een stevig ontbijt voorgeschoteld van Eduardo en Vivian.
Variatie vandaag is Guanabana sap ipv Guavesap, vééééééél lekkerder,
en volgens onze gastvrouw supergezond, zelfs genezend voor bepaalde ziekten, maar wel erg zeldzaam… toevallig hebben zij de plant in hun tuin staan 🙂
Rond 8h30, met onze buikjes alweer helemaal rond gegeten, vertrekken we voor een 2de dagje Havanna.
We gaan eerst naar de Partagas sigarenfabriek ( de oudste van Havanna ) voor een rondleiding.  Dat is alvast een flinke wandeling om mee te beginnen, maar daar storen we ons niet aan, we hebben tijd.
Na eventjes zoeken vinden we de gebouwen van Partagas, maar tot onze grote spijt kunnen we geen rondleiding krijgen, omdat het gerenoveerd wordt ( zoals vele andere gebouwen in Havanna momenteel )
Geen rondleiding dus, we beslissen dan maar om een kijkje in de bijhorende winkel te nemen ( want die is wel open natuurlijk 😉 ) en dat is eigenlijk best een heel mooi pand, beetje koloniaal, met uiteraard massa’s sigaren te koop, in alle maten en vormen, maar er is ook een bar, waar enkele mannen genieten van een glaasje rum en een dikke sigaar
Ook zit er een dame die heel vaardig sigaren rolt, en die dat duidelijk ook al heel lang doet, mooi om te zien, zo krijgen we toch nog een beetje van het hele proces te zien. De rest krijgen we ongetwijfeld in Vinales te zien, de volgende etappe in onze Cuba-reis.

Na de sigarenuitstap, gaan we dan naar de beroemde zeepromenade van Havanna, de “Malecon’ een beetje de ontmoetingsplaats voor heel Havanna, zowel overdag als s nachts.
Die Malecon loopt naast de oceaan en we blijven ze volgen tot in het stadsdeel Miramar, de zogenaamde ‘ betere ‘ wijk van Havanna, waar o.a. een aantal ambassades en het beroemde Hotel Nacional te vinden zijn.
Het is een wandeling van om en bij de 8 km ( enkel ) maar het is zeker de moeite waard om dit te voet te doen.  Alleen helaas niet echt gezond, naast de Malecon loopt de grootste verbindingsweg van Havanna, en er wordt duchtig op geracet door al die old-timers … en die rijden uiteraard niet met loodvrije benzine … m.a.w. het stinkt er redelijk naar de uitlaatgassen
Miramar zelf is inderdaad een iets minder armoedige wijk, maar naar westerse normen toch nog altijd zeer vervallen en onderkomen.
We drinken er iets in een barretje, en gaan dan te voet terug, door de stad ipv langs de oceaan.  We lopen dus door verschillende wijken van de stad, en we moeten jammer genoeg vaststellen dat er nog grotere armoede bestaat in Havanna dan we tot nu toe hadden kunnen zien … het is echt schrijnend op sommige plaatsen
Het doet je beseffen dat wij het allemaal toch wel heel goed hebben …
Terug in het oude centrum, gaan we voor een ritje met een paardenkoets,
heel leuk eigenlijk en de ‘chauffeur’ kan ons nog een heleboel leuke dingen over de stad vertellen.  Heel interessant en best wel eens prettig.
Na de toer met de koets, trekken we dan naar het Central Parque hotel voor een Crystal ( lokaal biertje ) om onze internet kaartjes te gebruiken.
Het internet werkt er verbazend snel, en dus kunnen we onze vooraf geschreven blog + de vooraf geselecteerde fotootje vrij vlot downloaden
Na het internet-intermezzo, maken we nog een wandeling door de stad, en trekken we daarna naar onze Casa om eerst even te douchen en daarna nog iets te gaan eten.
Het is alweer, net als gisteren, superlekker, en we besluiten de dag – hoe kan het anders – met een lekkere cocktail achter het hoekje van onze Casa.

Morgen trekken we verder naar VInales, hopelijk een beetje rustiger dan Havanna, want dat is toch wel heel erg druk en lawaaierig
Maar toch ook wel mooi … absoluut de moeite om eens te bezoeken.

 

Categorieën:Cuba, rondreis, Zuid-Amerika

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: